open-navfaktor-logo
search
Okončanje štrajka
Računi Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic mogli bi danas biti odblokirani
Generalni štrajk u Općoj bolnici Konjic i Domu zdravlja Konjic bit će okončan kada zaposlenici dobiju svoje plaće, a prema informacijama Sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu to bi se moglo dogoditi već danas.
10.12.2021. u 09:57
get url
text

Predsjednica podružnice Sindikata Opće bolnice Konjic i Doma zdravlja Konjic Azra Mušinović kazala je Feni kako su od uprava tih zdravstvenih ustanova jutros dobili informaciju da je Poreznoj upravi potrebno dostaviti još samo neke dokumente i da će nakon toga računi biti odblokirani.

- Mi smo toliko puta do sada čuli sličnu priču tako da ne vjerujemo dok se to zaista ne dogodi. Oni su sada (uprave zdravstvenih ustanova) puno optimističniji nego prethodnih dana i mi se iskreno nadamo da će to biti danas, eventualno u ponedjeljak, jer smo pri kraju sa strpljenjem – kazala Mušinović.

Dodala je kako će generalni štrajk u Općoj bolnici Konjic i Domu zdravlja Konjic biti prekinut kada zaposlenici dobiju svoje plaće.

- Ako mi dobijemo plaće nastavit ćemo raditi, prekinut ćemo i štrajk, ali ćemo i dalje pratiti kako će se situacija razvijati i hoće li biti novih blokada - kazala je Mušinović.

Računi Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic blokirani su zbog poreznog duga, pa zaposlenici nisu dobili plaće od augusta. U generalni štrajk stupili su 26. novembra, a doktori Doma zdravlja Konjic najavili su otkaze ugovora o radu ako im do 15. decembra ne budu uplaćene plaće.

U rješavanje problema u četvrtak se uključila i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona. Na sastanku s menadžmentom konjičkih zdravstvenih ustanova obećano je povećanje izdvajanja za zdravstvo u 2022. godini.

Kako je jučer saopćila Vlada HNK-a, u kantonalnom proračunu za sljedeću godinu predviđeno je povećanje od milion maraka domovima zdravlja te milion maraka za bolničke ustanove u HNK, dok je izmjenama i dopunama Financijskoga plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2021. planirano više od četiri miliona maraka dodatnih sredstava za tri bolnice u HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.