open-navfaktor-logo
search
Preživio izazove
Radimlja: Otvoreno 51. izdanje festivala kulture "Slovo Gorčina"
Na nekropoli stećaka Radimlja u Stocu u petak je otvoreno 51. izdanje festivala kulture "Slovo Gorčina".
30.07.2022. u 14:45
get url
text
Slovo gorčina, Radmilja
get url
text

Unatoč brojnim izazovima koji svake godine prate organizaciju festivala, otvoren je festival kvalitetnog i bogatog trodnevnog programa koji objedinjuje različite kulturno-umjetničke forme, priopćili su u subotu organizatori.

- Ovaj festival je prkosan vremenu i finansijskim problemima, a ove godine čak i ekološkim nedaćama, ali nam je povod da smo tu lijep, a susretište na Radimlji predivno - kazao je Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora i predsjednik Organizacijskog odbora festivala kulture "Slovo Gorčina".

Počasni predsjednik Upravnog odbora Gorčin Dizdar rekao je da festival iz godine u godinu raste, kao i broj ljudi koji se okupljaju oko njega, te da mu je zadovoljstvo što građani Bosne i Hercegovine i regije prepoznaju značaj ove manifestacije.

- "Slovo Gorčina" okupljaja sve ono najbolje što je stvarano na ovim prostorima, prije svega u književnosti i poeziji, a potom i šire u drugim oblastima, poput glazbe, likovne umjetnosti, teatra. Veliko je zadovoljstvo predstaviti neke od najvećih regionalnih književnika, umjetnika i glazbenika po prvi put u Stocu – poručio je Dizdar.

Nakon službenog otvorenja, uslijedio je koncert gudačkog kvarteta SA Sinfonietta u sastavu Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Đorđe Milovanović (viola) i Belma Alić (violončelo), koji je izveo kompoziciju "Kameni spavač" Vlade Miloševića.

Na Makovom mjestu nositelj poetske riječi bio je proslavljeni književnik i glumac Enes Kišević, uz suprugu Asju Kišević, koji je publici oživio Dizdareve riječi i probudio Kamenog spavača na Radimlji.

Zatim je stručni žiri u sastavu Đurđica Čilić, Nenad Rizvanović i Marko Tomaš proglasio najbolje mlade pjesnike, od preko 90 pristiglih rukopisa, odnosno prva tri dobitnika nagrade "Mak Dizdar" 2022. godine za najbolju neobjavljenu zbirku poezije.

Treće mjesto osvojila je Gala Odanović iz Srbije za zbirku pjesama "Zamrzivač", drugo mjesto Sofija Drakulović iz Crne Gore za knjigu "Bowie me je shvatio", dok je prvo mjesto pripalo Mostarcu Adnanu Bratiću za zbirku pjesama pod nazivom "Titova blues".

Na kraju večeri među kamenim spavačima održao se najvažniji pjesnički program festivala, program posvećen gostu pjesniku, ove godine pjesnikinji, predstavnici bh. suvremene poezije, Tanji Stupar – Trifunović.

Uz razgovor i čitanje stihova, predstavljen je pjesnički opus ove književnice.

Program festivala nastavlja se bogatim kulturnim, umjetničkim i književnim sadržajem i završava se u nedjelju 31. jula u večernjim satima i to koncertom Damira Imamovića, naveli su organizatori u sapćenju, prenosi Fena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.