open-navfaktor-logo
search
Čekajući direktora
Radnici ViK-a u Sarajevu obustavili rad: Rade godinama, ali na određeno vrijeme
Grupa radnika preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo okupila se jutros ispred sjedišta ViK-a u Paromlinskoj ulici u Sarajevu gdje će ostati dok se ne pojavi direktor ili neko od nadležnih vlasti.
08.10.2020. u 10:41
get url
text
ViK protest radnika

Ovi radnici godinama rade bez ugovora o radu na neodređeno, pa čekaju da im se obrati direktor ViK-a.

Dok nezadovoljni radnici čekaju direktora, kontaktirali smo Press službu ViK-a i kabinet direktora Adnana Hodžića da pojasne o čemu se radi i dobili odgovor:

- Znate proceduru. Pošaljite e-mail i dobit će te odgovor.  

{$galerijaFotografija}

Kako tvrde radnici, već godinama rade u ViK-u bez ugovora na neodređeno. Radni odnosi se prekidaju nekoliko dana prije nego radnik ostvari pravo na ugovor na neodređeno, a zatim su bez posla dva mjeseca i onda se raspiše novi konkurs i tako se ponovo zaposle na određeno vrijeme.

- Osim toga naraušavaju se i druga prava. Ne plaća se prekovremeni rad. Krug je neuredan. Toalet je u kastrofalnom stanju ne može se ući. Nema čak ni sapuna da operemo ruke. Trenutno je 35 radnika koji rade na određeno vrijeme, a od toga za 18 naših kolega istekao je ugovor i oni će ostati bez posla, a nama ostalima ističe za jedan mjesec. Ovo je pogon koji održava vodovodnu mrežu u Sarajevu., a direktor nam je rekao da ćemo odgovarati što smo obustavili rad - kazali su za Faktor radnici ViK-a.

Sada kada je u Kantonu Sarajevo uveden moratorij na zapošljavanje, Vodovod i kanalizacija neće biti u mogućnosti zaposliti 18 radnika kojima istječe ugovor o radu.

Vodovod i kanalizacije, protesti, 08.10.2020
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.