open-navfaktor-logo
search
Štrajk
Radnici Željeznica RS-a najavili masovne proteste 4. oktobra
Oko 40 posto radnika Željeznica RS-a je na najnižoj plaći
01.10.2018. u 11:02
get url
text

Radnici Željeznica RS-a organizovali su danas štrajk upozorenja.  Štrajk je organizovan na željeznicama u Banjoj Luci, Novom Gradu, Doboju i Prijedoru. 

Štrajkači tvrde da ovim žele animirati rukovodstvo da se sutra, na sastanku sa upravom, pokuša doći do rješenja o više spornih pitanja. U protivnom, zaprijetili su rigoroznijim mjerama, masovnim protestima, pa i krivičnim prijavama. Uoči sastanka, nisu optimisti da će doći do dogovora.

- Tražimo da se dođe do kolektivnog ugovora, koji je uprava bila dužna potpisati do 15. septembra, kako je bilo dogovoreno sa ministrima. Ubjeđuju nas da nema para za povećanje plata do rješavanja kredita sa Svjetskom bankom. Oko 40 posto radnika je na najnižoj plaći. Moramo nešto da mijenjamo. Sutra moramo doći do kolektivnog ugovora - kazao je Jelenko Dobraš, predsjednik sindikata.

Rekao je da je među zahtjevima radnika i da se sutra tačno precizira kada će se realizovati ovaj kredit.

- Tražimo da se stave van snage aneksi ugovora. Premijerka je rekla da će od augusta biti veća plata za najmanje 30 KM. Međutim, neki ljudi su dobili do 100 KM nižu plaću. Iz Zvornika jedna osoba je dobila i 160 KM manje - istaknuo je Dobraš.

S obzirom da je reorganizacija Željeznica u toku, radnici traže da se potpiše da neće doći do likvidacije ili privatizacije pojedinih dijelova preduzeća.

- U slučaju negativnog odgovora, odluka je da u četvrtak održimo proteste u Doboju u 14 sati zajedno sa radnicima Naftne industrije - zaključeno je na današnjem skupu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.