open-navfaktor-logo
search
Samoinicijativno
Radnici Zraka pokrenuli proizvodnju: Ne želimo prositi za plaću, nego da dobijemo što svojim rukama zaradimo
Iako je pokrenut stečaj, radnici Zraka odlučili su samoinicijativno pokrenuti proizvodnju da bi ispoštovali potpisani ugovor s austrijskom kompanijom vojne industrije.
08.01.2023. u 19:13
get url
text

- Nakon godinu dana smo samoinicijativno krenuli sa proizvodnjom i da se završi ugovor sa Austrijom. Želimo ispoštovati rokove i da dobijemo plaće od rada. Ne želimo prositi i moliti Vladu, nego da dobijemo samo što svojim rukama zaradimo - kaže Amir Demirović, potpredsjednik sindikalne organizacije Zrak.

Benjamin Bektić, izvršni direktor za proizvodnju Zraka, govori da su radnici odlučni da spase firmu.

- Bili smo spremni za ovaj ugovor jer smo bili sigurni da će ugovor da se radi. Nastavljamo sa proizvodnjom. Firma je jučer zvanično počela da radi u punom kapacitetu. Imamo dogovorene rokove sa austrijskom firmom. Imamo još nekih ugovora, koji će biti realizovani u narednom periodu. Ovo je sada najvredniji ugovor i to je strateški projekat koji je naš razvojni odjel pripremio. Imali smo partnere i to je prošlo u NATO-u. Znači proizvod je već usvojen od NATO-a. U narednom periodu ćemo sigurno imati i veće ugovore, tri-četiri puta vrednije. Firma je već imala kontakt sa drugim zemljama koje su jako zainteresovane. Urađeni su proizvodi i katalozi, distribuirani su od inostrane evropske firme na druga tržišta – kaže Bektić.

{$galerijaFotografija}

 

0J4A8728.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.