open-navfaktor-logo
search
Koordinaciono tijelo BiH
Radončić najavio rigorozne mjere: Stanje nije nimalo ružičasto, za 15-ak dana čeka nas kriza!
U zgradi institucija Bosne i Hercegovine održana je vanredna sjednica Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini.
18.03.2020. u 13:48
get url
text

Nakon odluke Vijeća ministara BiH o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa da aktivira Koordinaciono tijelo, predsjedavajući Koordinacionog tijela, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić organizirao je vanrednu sjednicu. 

{$galerijaFotografija}

U radu Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje pored Radončića, članovi su devet predstavnika Vijeća ministara BiH, pet predstavnika Vlade Republike Srpske, pet predstavnika Vlade Federacije BiH i dva člana Vlade Brčko distrikta BiH.

- Uradili smo sveobuhvatnu analizu krize, donijeli konkretne zaključke. Smatramo da ćemo morati organizirati sastanke sa farmaceutskim kompanijama sa ljudima sa kojima možemo povećati proizvodnju zaštitinih maski i opreme, predložiti izmjene zakona Vijeću ministara, pooštriti mjere za ulazak i izlazak u BiH. Neprijatelj je nevidljiv, ali je veoma smrtonosan. Ne želimo praviti paniku, ali nema mjesta ni za koga da misli da ga se to ne tiče. Eksperti od nas traže da upoznamo javnost da se radi o veoma smrtonosnoj bolesti, da stanje nije nimalo ružičasto. Nema iluzija, neka građani pogledaju Italiju, Španiju - kazao je Radončić novinarima nakon sjednice, dodajući da će biti poduzete rigorozne mjere kako bi se ublažile posljedice epidemije koronavirusom.   

Ministar sigurnosti je potcrtao da nažalost, podaci koji su danas prezentirani na vanrednoj sjednici, govore da se neki nisu pridržavali mjera nadležnih organa i institucija.

- Od 9. do 16 marta u BiH je ušlo 81.142 osobe, istovremeno izašlo 79.886. Ipak, mjere koje smo poduzeli pokazuju da se broj smanjuje, jučer smo imali ulaz 1.600 osoba, a izlaz 4.021. Vjerujem da mjere koje poduzimaju svi krizni štabovi moraju da se pojačavaju. Predložit ćemo Vijeću ministara da se obustavi željeznički saobraćaj za putnike, a da se ostavi samo za robe. Morat ćemo sve da uradimo i da se poštuju naredbe zdravstvenih institucija - istakao je Radončić.  

Uputio je čestitke Graničnoj policiji BiH, OSA-i i Tužilaštvu BiH zbog procesuiranja graničnog policajca koji je za novac pustio i pored mjera zabrane da u BiH uđu tri osobe, koje nisu smjele. Također, pohvalio je i rad Tužilaštva HNK koje je odmah reagiralo nakon slučaja u mostarskoj bolnici.

- Prema mišljenju eksperata, sa pravim dimenzijama krize suočit ćemo se tek za 15-ak dana i bojimo se da će broj inficiranih biti jako veliki, a sa ciframa smrtnosti zaista ne bih da licitiram. Krizni štabovi entiteta i Brčko distrikta su na visini zadatka. Molim vas sve da smanjite svoje socijalne komunikacije, da građani smanje kretanja, a da i pressice radimo putem videolinka, da sačuvamo sve – kazao je on.

Za nekoliko dana Koordinaciono tijelo će sve svoje zaključke i predložene mjere uputiti prema Vijeću ministara, ali ih sada neće prezentirati jer ovo tijelo radi na principu glasanja prilikom usvajanja zaključaka.  

- Sigurno ćemo tražiti da se ponudi opcija da se državni zatvor odlukom Vijeća ministara pretvori u privremeni izolatorij. Da kasarne budu također na raspolaganju u te svrhe. Upozoravam ljude da moraju znati da ko god uđe u BiH, mora ići u 14-dnevni karantin u šator sa najgorim mogućim uvjetima jer mi nemamo ni finansija niti ljudstva da to osiguramo, da budu dobri uvjeti, zato neka ne rizikuju sa dolascima u BiH - upozorio je ministar sigurnosti.

Kada je riječ o Oružanim snagama BiH, danas su članovi Koordinacionog tijela informirani o broju šatora, o ljudskim potencijalima.  

- Sada ostaje na Predsjedništvu BiH da donese odluku. Vojska će raditi postavljanje i čuvanje šatora, a trijažu medicinski radnici - napomenuo je on.

Ministar sigurnosti još jednom je potcrtao da veliku opasnost prenošenja zaraze imaju migranti, te da se što prije moraju skloniti sa ulica.  

- Migranti su trenutno najveće žarište za širenje krize. Nemate nikoga u gradu, ali ulicama šetaju migranti. Mnogi imaju rješenje da su u centrima, ali sada ih policija mora fizički natjerati da budu tamo jer imaju zakonska prava da to urade, da ih natjeraju - poručio je Radončić.  

U videu možete pratiti njihovo obraćanje nakon održanog sastanka.

 

Koordiciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje 18.03.2020.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.