open-navfaktor-logo
search
Koordinaciono tijelo BiH
Radončić: Od sinoć kamioni mnogo brže prolaze na granici sa Hrvatskom
Sjednica Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje održana je danas u Sarajevu.
26.03.2020. u 16:05
get url
text

Nakon sjednice obratio se predsjedavajući Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Radončić je kazao da je donesena odluka o traženju radne pomoći za zaštitu i spašavanje i da će biti upućena prema Vijeću ministara BiH. Riječ je, kako je naveo, o određenim procedurama s ciljem da se omogući legalistički način dolaska humanitarne robe i pomoći u BiH. To se, dodao je Radončić, radilo i kada su bile poplave i to su procedure koje BiH mora da ima.

Također je dodao kako je odlučeno da se od štabova na nivou općina, kantona, entiteta i Brčko Distrikta zatraži jedna vrsta suzdržanosti kad je riječ o njihovim zahtjevima za korištenjem resursa Oružanih snaga BiH.

- Molimo da izbjegavamo koristiti resurse OSBiH i da što više koristimo civilne resurse - rekao je Radončić, te dodao da će biti zatraženo da se pripadnicima Oružanih snaga omogući kretanje 24 sata.

Naglasio je da su uloženi veliki napori da se izbjegnu gužve na granici sa Hrvatskom, gdje su proteklih dana zabilježene velike kolone.

- Nova situacija je da su naši napori urodili plodom te se još od sinoć prolazak kamiona mnogo brže odvija - naveo je.

Kazao je i da je od Hrvatske strane zatraženo da se ukinu svi malogranični prijelazi koji nisu u funkciji i na kojima nema sanitarnih pregleda, te ih građani ne mogu koristiti.

Istakao je kako cijene napore koje su uložili štabovi na svim nivoima, te naveo kako smo dobili na vremenu.

- Sada će na najvećem ispitu biti naš zdravstveni sistem, nadamo se da će se nositi s maksimalnim naporom sa pandemijom koja je već počela odnositi živote - kazao je.

Na upit novinara dodao je kako je lično sam posredovao da dvije entitetske vlade putem UNDP-a i drugih institucija dobiju određene testove. Kazao je da je informisan da u FBiH dolazi 170.000 testova za koronavirus, kao i da je RS od UNDP-a naručio 20 hiljada testova.

- Ljudi iz medicinske struke trebaju odrediti kada testirati i koga, mislim da su oni to i dosad dobro radili. Imamo novaca za te potrebe, međutim, desila se situacija koju niko nije mogao očekivati, sve zemlje su zabranile izvoz medicinskog materijala i sada tražimo načine da je kupimo - zaključio je Radončić.

Na kraju je naglasio kako smatra da je dosad jako puno urađeno na sprečavanju širenja koronavirusa u našoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.