Radost za mališane: Srednjoškolci podijelili novogodišnje paketiće vrijedne više od 9.000 KM

Objavljeno: 03.01.17 u 12:19 Autor: J. Herić

Mreža Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona, krovna organizacija za srednjoškolce u ovom kantonu, i ove godine je uspješno realizovala aktivnost "Jedan slatkiš, jedno dijete" u kojem su skupljeni slatkiši u vrijednosti od 9.460,40 KM za djecu slabijeg imovinskog stanja i djecu s posebnim potrebama.

Srednjoškolci iz svih srednjih škola na području ZDK vrijedno su radili na skupljanju slatkiša za mališane i na kraju su uspjeli skupiti 1.146 paketića.

- Projekti ovoga tipa su jedinstveni jer spajaju sve srednjoškolce s jednim ciljem, učiniti sretnijim sve one mališane koji su na bilo koji način u zapostavljenoj društvenoj kategoriji. Naša Mreža tradicionalno provodi ovu aktivnost koja se pokazala veoma uspješnom jer svake godine imamo sve veći broj slatkiša, a time i veći broj sretnih mališana, istakao je Elmin Fehrić iz Mreže.

Skupljanje slatkiša krenulo je početkom decembra, a nekoliko dana prije Nove godine slatkiši su podijeljeni mališanima. Ove godine aktivnost ima međunarodni karakter. Franjevačka klasična gimnazija iz Visokog nastavila je saradnju s organizacijom Mali dom za pomoć mališanima u kenijskom selu Subukija.

Mali dom okuplja odbačenu djecu koja imaju fizičke ili mentalne nedostatke te im nastoji omogućiti normalan i zdrav život. Vijeće učenika Franjevačke gimnazije provodilo je aktivnost kupovine narukvica koje su izradili kenijski mališani. Učenici su uspjeli prikupiti 7.300 KM.

- Srednjoškolci iz ZDK i ove su godine usrećili djecu u vrtićima, školama, onima u slaboj materijalnoj situaciji pružili su podršku kroz paketiće, pa čak svojim zalaganjem poslali novčane donacije i u Afriku. Odvajajući novce od džeparca, odvajanjem svojih igračaka i odjeće, srednjoškolci su bezuvjetno obradovali druge i donijeli im sreću, pozitivnost i ljubav na barem nekoliko trenutaka u njihovim životima. Ovo je dokaz da u ljudima postoji snaga ljubavi, dobročinstva i želje za poboljšanjem, a tu snagu moramo čuvati i jačati kako bismo što više pozitivnih promjena donijeli našem društvu, zaključio je Zlatko Hadžić, predsjednik Mreže.

Iz zeničke Prve gimnazije su naveli da su njihovi učenici učestvovali u akciji te paketićima obradovali učenike Osnovne specijalne škole u Zenici. Tokom posjete ovoj školi zajedno su plesali, pjevali i igrali se. Učenici Prve gimnazije u Zenici također su na čelu sa pedagogicom posjetili i Starački dom u Zenici i uz finu atmosferu družili se i sa najstarijima. Sa poklonima, kolačima, i ugodnom atmosferom uz gitaru i muziku i ples poklonili su im ljubav i druženje.