open-navfaktor-logo
search
U 48 sati 112 zaraženih
Radovan Višković: Bojim se da plaćamo ceh vaskršnjih dešavanja
U posljednjih 48 sati novi virus korona (SARS-CoV-2) u entitetu Republika Srpska potvrđen je kod još 112 osoba.
30.04.2020. u 12:10
get url
text

Ovo su alarmantni podaci jer je očigledno došlo do opuštanja kod građana, posebno za praznike. Svjestan je toga i Radovan Višković, premijer entiteta RS, koji je to priznao u razgovoru za Nezavisne novine.

VEZANI TEKST - Istočno Sarajevo u jeku pandemije: Služili liturgiju s vjernicima koji su jednom kašikom uzimali pričest

- Bojim se da plaćamo ceh vaskršnjih dešavanja, iako smo apelovali na građane da poštuju mjere. Svjesni smo da neki nisu ispoštovali naše apele i sad imamo povećan broj novozaraženih - kazao je Višković za Nezavisne, dodavši:

- Mi ćemo se ponašati u skladu s epidemiološkom situacijom bez obzira na to koliko to za neke bilo bolno. U četvrtak, na sjednici Vlade, donijet ćemo uredbu sa zakonskom snagom da i Komunalna policija i inspektori i pripadnici MUP-a mogu da kažnjavaju neodgovorne građane koji krše mjere koje smo propisali, od nošenja zaštitne opreme, nepoštivanja karantina, okupljanja i slično - poručio je Višković. 

Prije dvije sedmice u crkvi Vasilija Ostrškog u Istočnom Sarajevu služena je liturgija na Veliki četvrtak uoči Vaskrsa.

Liturgiju su služili unatoč naredbama i preporukama epidemiologa i kriznih štabova u BiH, te se ovom prilikom nije poštivala ni socijalna distanca, a svi prisutni vjernici jednom kašikom uzimali su pričest.

Takve slike viđene su kasnije i u drugim vjerskim objektima te je bilo i sličnih okupljanja koja nisu u skladu sa preporukama epidemiologa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.