open-navfaktor-logo
search
Umjetnička galerija BiH
Radovi iz ciklusa stradanja drevnog grada: Džeko Hodžić priprema veliku izložbu o Počitelju
Istaknuti umjetnik Džeko Hodžić posljednjih mjeseci bio je vrlo aktivan na domaćoj, ali i internacionalnoj likovnoj sceni.
21.09.2022. u 13:02
get url
text

Izlagao je samostalno, ali i na grupnim izložbama. Uskoro u Umjetničkoj galeriji BiH imat će samostalnu izložbu gdje će predstaviti radove iz ciklusa stradanja drevnog grada Počitelja.

Njegovi crteži Počitelja nalaze se u više muzejskih kolekcija i kolekcija kolekcionara. Sada, 12 godina poslije, stavlja tačku na taj ciklus. 

- Mnogo toga se desilo u posljednje vrijeme sa mnom, mojim radom i aktivnostima. Malo sam i ćutao o tim aktivnostima i radu. Previše eksponiranja može i da šteti. Rečeno istinski, skrivao sam se od javnosti, iako se puno toga desilo. Izlagao sam na svim izložbama udruženja, na dva bijenala - Internacionalnom bijenalu minijature u Gornjem Milanovcu i Internacionalnom bijenalu u Prištini. Na oba bijenala sam bio i selektor za BiH i šire: Hrvatsku, Njemačku, Švedsku. Bio sam i selektor za izložbu svjetske grafike u Parizu. Na ovim izložbama se pokazalo šta mi to radimo i kako stojimo u poređenju sa okolinom i svijetom. Izlagao sam i u Hrvatskoj i Njemačkoj i u Srbiji. Bio sam gost u Crnoj Gori u Baru u slikarskoj koloniji. Poziva je bilo još, nažalost, nisam bio u mogućnosti da se odazovem – kaže Džeko.

Tamo gdje nije mogao fizički da se pojavi, slao je radove.

{$galerijaFotografija}

- Na poziv iz Vojvodine Sombor nisam otišao, ali sam poslao rad. Od 20. do 24. sam trebao da otputujem u Tursku, grad Češme, gdje se održava Festival balkanske kulture. Film, folklor, muzika, izložbe. Ja sam selektor za izložbu. Nisam otputovao, ali sam uspio da predložim umjetnike i izvršim izbor radova putem interneta. Naime, ja sam vodio slikarsku koloniju kod njih i u kolekciji Hajra Kolašinlija, naše gore list, ima dovoljno radova za kvalitetnu izložbu. Hajro je ljubitelj umjetnosti i sam je finansirao nekoliko puta pozive umjetnika. Tako ćemo nas devet izlagati u programu Festivala. Na listi su umjetnici: Izet Alečković, Izudin Porović, Dževdet Nikočević, Ibrahim Novalić, Mersad Kuldija, Narcis Kantardžić, Muhamed Bajramović Kozlo, Mirza Mameledžija – ističe Hodžić.

Crteži Počitelja koji će biti na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH do sada su izlagani u deset zemalja na više od 30 grupnih izložbi.

- Spremam samostalnu izložbu u Umjetničkoj galeriji BiH koja će se održati od 3. do 15. novembra. Na izložbi će biti izloženi radovi iz ciklusa stradanja drevnog grada Počitelja. Poslije 12 godina definitivno sa ga završio. Na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH bit će izloženi crteži, asemblaži, artefakti koje sam sakupljao u razrušenom gradu godinama. Četiri rada su posvećeni godišnjim dobima u trajanju rata. Tu su i blagodati zelene Neretve. Sve u svemu ponudit ću kvalitetnu i kompletnu uzložbu. Izložbu sam mislio darovati Internacionalnoj koloniji Počitelj u kojoj sam desetak puta boravio i vodio je prije rata kao član umjetničkog savjeta. Mislio sam da napravim izložbu u galeriji kolonije i cijelom raspoloživom prostoru. Na otvorenju sam htio obznaniti namjeru. Nije bilo odgovora iz Udruženja te sam odustao. Na izložbi koja dolazi, poklonit ću nekoliko radova prijateljima, saradnicima i za nekoliko institucija - Univerzitetskoj biblioteci, Umjetničkoj galeriji BiH, Udruženju pokojnog Jove Divjaka – otkriva Hodžić.

Džeko Hodžić - izložba o Počitelju - 21.09.2022.
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.