open-navfaktor-logo
search
Foča
Radovi na džamiji Aladža privedeni kraju, otvorenje planirano u martu 2019.
Riječ je o projektu koji je realizovan u saradnji Vakufske direkcije IZBiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske, vrijednom 8,5 miliona KM
24.11.2018. u 16:46
get url
text

Ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, koji danas boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio je kako su radovi na fočanskoj džamiji Aladža privedeni kraju te kako je cilj da ona bude svečano otvorena u martu 2019. godine.

Ersoy je jutros doputovao u glavni grad BiH gdje je prisustvovao svečanosti otvaranja studentskog doma Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i stambeno-poslovne zgrade.

Riječ je o projektu koji je realizovan u saradnji Vakufske direkcije IZBiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske, vrijednom 8,5 miliona KM.

Ministar Ersoy je naglasio kako Generalna direkcija vakufa Turske provodi veoma značajne projekte restauracije u Turskoj.

- U posljednjih 20 godina obavili smo 5.220 projekata restauracije. Tokom naredne godine imamo vrlo značajne projekte u Edirneu, gdje će biti obavljena restaruacija čuvene džamije Selimiye - kazao je Ersoy.

Na pitanje novinara u vezi s ponovnom izgradnjom džamije Aladža u Foči, projektu koji je također preuzela Generalna direkcija vakufa Republike Turske, Ersoy je kazao kako su radovi privedeni kraju.

- Radovi na Aladža džamiji u Foči privedeni su kraju, cilj je da bude otvorena u martu 2019. godine - rekao je turski ministar.

Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Do sada su obnovljene Atik Ali-pašina džamija i Careva džamija.

Privode se kraju i radovi na Aladža džamiji, koju su srpske vlasti 1992. godine minirale, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.

Aladža džamija je sagrađena polovinom 16. stoljeća i važila je za jedan od najvrednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.