Radović: Krompir iz BiH ispunjava zahtjeve za nastavak izvoza u EU

Objavljeno: 10.03.17 u 11:54

U 2016. godini nije utvrđeno prisustvo ispitivanih karantinskih štetnih organizama na krompiru koji je proizveden u BiH, što znači da ispunjava fitosanitarne zahtjeve za nastavak izvoza u zemlje Evropske unije i za plasman na domaće tržište – izjavio je direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Radenko Radović.

Krompir zadovoljava zahtjeve za izvoz FOTO: ILUSTRACIJA
Krompir zadovoljava zahtjeve za izvoz FOTO: ILUSTRACIJA

Na osnovu rezultata provođenja Programa posebnog nadzora (sistemske kontrole) krompira u BiH za 2016. godinu, kako je dodao, sačinjen je izvještaj i upućen Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Pojedini mediji nedavno su objavili da su povrtlari u BiH uoči nove proizvodne sezone zabrinuti zbog sve glasnijih zahtjeva iz Hrvatske da se zabrani uvoz krompira iz BiH zbog pretjerane upotrebe određenih zaštitnih sredstava.

Radović je prokomentirao da Uprava za zaštitu zdravlja bilja zvanično nema informacije da li postoje određeni zahtjevi iz Hrvatske da se zabrani uvoz krompira iz Bosne i Hercegovine zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava.

- Ako postoji ovakav zahtjev zasnovan na navedenim razlozima smatramo da bi bio neosnovan iz razloga što Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, na osnovu Zakona o fitofarmaceutskim sredstvima BiH, donosi i objavljuje spisak aktivnih materija dozvoljenih za upotrebu u fitofarmaceutskim sredstvima u BiH koji se redovno usklađuje s izmjenama i dopunama EU zakonodavstva. Shodno tome, u pogledu aktivnih materija koje se mogu koristiti isti su zahtjevi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Registracija sredstava za zaštitu bilja je usklađena s ovim spiskom i niti jedno sredstvo koje sadrži aktivnu materiju, a koja nije uvrštena na spisak aktivnih materija ne može biti registrovano u BiH. Samim tim neregistrovana sredstva se ne mogu legalno uvesti iz drugih država u BiH, odnosno staviti na tržište i u upotrebu – naveo je Radović.