open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Raisi: Posjeta Erdogana Teheranu važna prekretnica u odnosima dvije zemlje
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je u utorak kako posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Teheranu predstavlja važnu prekretnicu u odnosima dvije zemlje.
19.07.2022. u 15:32
get url
text

Raisi je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Erdoganom nakon 7. sastanka Tursko-iranskog Vijeća za saradnju na visokom nivou u palači Sadabad.

Kazao je kako je tokom sastanka razgovarano o pitanjima ulaganja i razvoju ekonomskih odnosa između Turske i Irana, dodajući da posjeta turskog predsjednika Erdogana predstavlja važnu prekretnicu u odnosima između dvije zemlje.

- Trenutni nivo trgovinsko-ekonomskih odnosa između dvije zemlje definitivno nije dovoljan s obzirom na postojeće kapacitete i može se podići na viši nivo. Utvrdili smo obim trgovine od 30 milijardi dolara između dvije zemlje. To znači utrostručiti trenutni obim naše trgovine - poručio je Raisi.

Ističući da će razvoj investicionih pitanja doprinijeti povećanju trgovine između dvije zemlje, Raisi je dodao:

- Osnivanje zajedničkih industrijskih kompanija dviju zemalja jedno je od pitanja oko kojih smo se danas dogovorili.

Napomenuo je također da je saradnja Turske i Irana u oblasti sigurnosti veoma važna.

- Borba protiv terorizma, droge i organizovanog kriminala bila je među temama koje su istaknute u razgovorima. Da bi se osigurala sigurnost granica, mora se boriti protiv terorizma. Terorističke organizacije mogu imati različite nazive, ali oni koji ugrožavaju sigurnost naših naroda i granica su teroristi i mi smo to naglasili na našim sastancima. Odbacili smo razliku Zapada između terorista i njegove dvostruke standarde po ovom pitanju, te naglasili da se protiv terorizma treba boriti bez obzira na njegovo ime kako bi se osigurala sigurnost dvije zemlje - podvukao je Raisi.

Raisi je poručio da se obje zemlje slažu oko očuvanja teritorijalnog integriteta Sirije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.