Rama: Albanija i Kosovo imat će zajedničku vanjsku politiku

objavljeno: 19.02.2018. u 09:53

Albanski premijer Edi Rama pokrenuo je ideju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Albanije i Kosova, i izbor predsjednika kao simbola nacionalnog jedinstva.

- Albanija i Kosovo imat će zajedničku vanjsku politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. I zašto da ne, čak i jednog predsjednika, kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne sigurnosne politike. Ta vizija možda ne bi bila preporučljiva u razumnim vremenskim okvirima, ali historija nam dopušta da sanjamo o onome o čemu imamo pravo sanjati, da nemoguće postane realnost. Proteklih 20 godina kosovske historije omogućava takvu budućnost zahvaljujući narodu ove zemlje, budućnost koja je mnogo bliža nego što danas mislimo - izjavio je albanski premijer u nedjelju na svečanoj sjednici Skupštine u Prištini povodom 10. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

Čelnik albanske vlade naglasio je da je Kosovo priznalo više od 115 zemalja i da je ostvarilo značajan napredak u konsolidaciji suvereniteta i jačanju demokratskih državnih institucija.

- Kosovo i Albanija danas su dvije formalno odvojene administrativne realnosti, ali one su dio zajedničkog historijskog narativa, jedinstvenog nacionalnog osjećaja i neodvojivog političkog interesa. Dvije zemlje sada imaju isto medijsko polje, prirodnu ekonomsku saradnju i kontinuiranu političku i institucionalnu saradnju, s perspektivom nezaustavljivog jedinstvenog nacionalnog programa za budućnost - izjavio je Rama.

Albanski premijer je naglasio da će rad pokrenut na zajedničkim sjednicama vlada Albanije i Kosova i saradnja na svim poljima uskoro polučiti rezultate na stvaranju jedinstvenog obrazovnog sistema koji će poštovati evropske standarde.

Dvije zemlje - sudeći po čelniku albanske vlade - imat će jedinstveni carinski sistem i zajedničko tržište zahvaljujući uspješnom procesu regionalnih integracija.

- U tom integriranom prostoru, turizam će se pretvoriti u snažnu razvojnu industriju, zahvaljujući korištenju prirodnih ljepota i resursa, kao i raznovrsnosti albanske tradicije - kazao je.

Albanski premijer u govoru se također osvrnuo na odnose Kosova sa Srbijom, rekavši da bi dvije zemlje trebale živjeti kao dva naroda u dobrosusjedskim odnosima kao dio  Evropske unije.

- Komplicirani dijalog sa Srbijom uskoro bi mogao postati istorija, a Albanci i Srbi će koegzistirati kao dvije nacije okrenute budućnosti i dobrosusjedskim odnosima u okviru EU - izjavio je premijer Rama, prenosi albanska novinska agencija ATA.