Ramazanska sofra Aide Kajataranović - Ćatić: Tarhanu i pilav pravi po tradicionalnim receptima

Objavljeno: 01.06.17 u 21:47 Autor: E. Ha.

Mirisima domaće tarhane, bosanskog lonca, sitnog ćevapa, dolme, pite, klepa u bakrenim sahanima, pa kadaifa, sutlije i kompota u domu Aide Kajtaranović-Ćatić na ramazanskoj trpezi niko ne može odoljeti.

Aida je počela kuhati tek kada se udala, a do tada je to za sve svoje ukućane činila njena majka.

- Ja sam pomagala majci i nešto svjesno, a nešto nesvjesno usvajala. Ona mi je i usadila ljubav prema kuhanju, ali i poseban tabijat. Moraš se kuhati-peći sa onim što praviš, nema ništa nabrzinu, stalno mi ponavlja – kazala je Kajtaranović-Ćatić.

Na njenom meniju tokom ramazana ali i tokom cijele godine nalaze se samo domaća bosanska jela.

- Od supa spremam tarhanu i begovu čorbu, zatim grah, bosanski lonac, sitni ćevap, šiš ćevap, tavu – jelo koje se pravi u zemljanoj posudi a sastoji se od tri vrste mesa, krompira, luka, mrkve, celera, paprike, drugih vrsta povrća po želji i uz to cimet i klinčić, zatim dolme, pite, klepe, jerišće, pilav s janjetinom, a od slatka jabukovaču, kadaif, sutliju, pudinge i kompote – nabraja Aida, te dodaje da je recepte za slano također preuzela od majke, dok je slatko učila praviti od rahmetli sestre Sadžide.

Bosanska kuhinja je, kaže, specifična jer smo uglavnom preuzimali od svih naroda koji su dolazili i prolazili i uz to “uz dosta ljubavi skladali svoja jela“.

- Posebnost bosanske kuhinje je u onim detaljima koje mi dodajemo ili oduzimamo, a veliki smo gurmani pa nam nije teško ugoditi sa kvalitetnim jelima – navodi.

Aida je prije nekoliko godina ljubav prema hrani i kuhanju pretočila u posao, pa sada kuha i za druge, te su u njenoj ponudi domaći proizvodi provjerene recepture, a mušterije su, ističe, više nego zadovoljne.

Najveći kritičar joj je opet majka, koja sve proba i da konačnu ocjenu prije nego se njen proizvod nađe kod kupca.

- I dok kuham i pripremam domaći pilav, klepe, tarhanu, pitu, koristim bakrene posude, a tako je i serviram, te hrana dobija još bolji, posebniji okus – kazala je Aida za Faktor, koja pravi i domaće sokove od zove, ruže, te drijena, višanja i drugog voća po tradicionalnim receptima.

Na iftarskoj sofri u Aidinom domu nezostavni su somuni sa pekare sa Alifakovca, te domaći kadaif, a sama peče i kore za pite.