open-navfaktor-logo
search
Direktor IGK-a
Ramić: Presuda Vrhovnog suda u Holandiji ne doprinosi istini i pravdi
"Srebrenički genocid zauvijek progoniti čovjeka, civilizaciju, međunarodnu zajednicu i posebno Ujedinjene nacije. Holandski bataljon je bio dio Ujedinjenih nacija i ništa nije učinio da bi spasio žrtve genocida"
19.07.2019. u 14:58
get url
text

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) razočaran je današnjom presudom Vrhovnog suda u Holandiji, a direktor IGK Emir Ramić smatra da je to "svakako poražavajuće za žrtve i ne doprinosi istini i pravdi".   

Ističe da "međunarodna zajednica, posebno svjetske sile, nisu adekvatno odgovorili na agresiju na suverenu, nezavisnu, međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu".

- Zato će srebrenički genocid zauvijek progoniti čovjeka, civilizaciju, međunarodnu zajednicu i posebno Ujedinjene nacije. Holandski bataljon je bio dio Ujedinjenih nacija i ništa nije učinio da bi spasio žrtve genocida - naglasio je.

Kako navodi direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić 'danas se to nije adekvatno sudski sankcionisalo'.

- Time se šalje loša poruka budućim mirovnim snagama Ujedinjenih nacija, da neće odgovarati u slučaju pasivnog odnosa prema agresivno genocidnim kršiteljima mira, bezbjednosti, ljudskog života i dostojanstva - navodi Ramić, saopćio je IGK.

Vrhovni sud u Holandiji odlučio je danas da je ta država djelimično odgovorna za smrt 300 Bošnjaka ubijenih u julu 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Članovi porodica ubijenih prvobitno su tužili Holandiju 2007. godine, tvrdeći da je ta zemlja odgovorna za smrt 300 muškaraca jer su ih holandske trupe, smještene tada u Srebrenici, protjerale iz baze UN-a 13. jula 1995. godine, znajući da će biti ubijene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.