open-navfaktor-logo
search
"Zajedno za BiH"
Ramić: RS pokušava da jednostrano riješi pitanje državne imovine
Podsjetio je da se ranije, usvajanjem zakona u Narodnoj skupštini, pokušalo riješiti pitanje državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, ali je uslijedio nalog OHR-a, kojim je obustavljena primjena tog zakona do odluke Ustavnog suda BiH, koji je odlučio da jedino Parlamentarna skupština BiH uređuje to pitanje
02.07.2019. u 21:15
get url
text
get url
text

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nastavit će sutra sjednicu razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o stvarnim pravima.

Zakonom, koji je predložen s ciljem usklađivanja sa odlukom Ustavnog suda RS, uređuje se i status nepokretnosti, koje poslije pravosnažno okončanih upravnih postupaka i dalje egzistiraju kao društvena ili državna svojina u javnim evidencijama o nepokretnostima, na način da se upis te svojine pretvara u pravo svojine RS.

Predsjednik Poslaničke grupe "“Zajedno za BiH“ u entitetskom parlamentu Edin Ramić rekao je da vlasti RS treba da odustanu od pokušaja da kroz više zakona jednostrano riješe pitanje državne imovine, pretvaranjem u svojinu RS, jer će to biti osporeno u Ustavnom sudu BiH.

- Jedino se može desiti da se postigne odgovarajući politički dogovor i to pitanje riješi na nivou Parlamentrane skupštine BiH – rekao je Ramić.

Podsjetio je da se ranije, usvajanjem zakona u Narodnoj skupštini, pokušalo riješiti pitanje državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, ali je uslijedio nalog OHR-a, kojim je obustavljena primjena tog zakona do odluke Ustavnog suda BiH, koji je odlučio da jedino Parlamentarna skupština BiH uređuje to pitanje.

Poslanici su tokom današnjeg rada razmotrili više nacrta zakona, među kojima o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, te Garantnom fondu, u kojem je brisano ograničenje za davanje garancija za finansiranje trgovinske djelatnosti.

Poslanici su apsolvirali i izmjene i dopune zakona o elektronskom potpisu, naučno-istraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju te, između ostalog, o doprinosima, kojim je propisano povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 18,5 na 19 posto, a smanjenje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 12 na devet procenata.

Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta je još 16 tačaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.