Pravosnažna presuda

Ranije oslobođeni za ubistvo: Hajrizu i Mešiću 16 godina robije zbog pljačke

Objavljeno: 06.12.2018. u 14:37 Autor: B. S.

Kantonalni sud u Zenici ih je osudio na 22, odnosno 18 godina zatvora zbog ubistva Dobojlije Admira Veličanina, ali je Vrhovni sud FBiH tu presudu ukinuo

FOTO: ARHIV (ZENICABLOG)

Vrhovni sud RS-a pravosnažno je osudio Alisana Hajriza (32) iz Zenice i Demira Mešića (36) iz Teslića na ukupno 16 godina zatvora zbog pljačke prodavnice u Bosanskom Šamcu od prije sedam godina.

Ovom dvojcu su potvrđene prvostepene presude za spomenuto krivično djelo, a svaki je dobio po osam godina.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda RS-a je kao neosnovane odbilo žalbe odbrane.

- U potpunosti je potvrđena prvostepena presuda Okružnog suda u Doboju - rekla je sekretar Vrhovnog suda RS-a Jelena Despotović.

Prema optužnici, Hajriz i Mešić su djelo počinili u septembru 2011. godine, kada su napali i vezali radnika prodavnice "Perspektiva" u Bosanskom Šamcu.

Maskiran fantomkom, Hajriz je uperio pištolj u radnika S. B. i zaprijetio mu, a Mešić, koji je takođe imao fantomku i bio naoružan puškom, radniku je naredio da legne, te su mu ruke i noge vezali konopcem. Zatim su iz prodavnice pokupili veću količinu cigareta, ali se u presudi ne navodi precizan iznos ukradene robe.

Dvojac je odranije poznat istražnim organima.

Kantonalni sud u Zenici ih je osudio na 22, odnosno 18 godina zatvora zbog ubistva Dobojlije Admira Veličanina.

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu i oslobodio ih optužbe.

Veličanin je upucan u septembra 2011. godine u mjestu Begov Han kod Žepča, a leš bačen u provaliju su kasnije pronašli lovci.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije