Zamah u 2019.

Erdogan: Uprkos izazovima, Turska bi mogla ostvariti "pozitivne stope rasta"

Objavljeno: 14.03.2019. u 21:59

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će 2019. biti godina u kojoj će Turska ostvariti novi zamah

Recep Tayyip Erdogan

FOTO: AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da bi Turska, uprkos izazovima u globalnoj ekonomiji, mogla ostvariti "pozitivne stope rasta" u drugom kvartalu ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

-Ove krize su okončane. Za nas će 2019. biti godina u kojoj ćemo imati zamah, a razvoj će biti na još višem nivou - rekao je Erdogan u gostovanju u zajedničkom programu TV kanala Show TV, Bloomberg HT i HaberTürk TV.

Istakao je i kako neće biti nikakvih promjena u vezi s kupovinom ruskih raketnih sistema S-400.

-Nema riječi o povlačenju iz projekta S-400 - kazao je turski predsjednik, dodajući da će Rusija isporučiti rakete u julu ove godine.

Naglasio je ipak da je Turska otvorena i za ponude iz SAD-a o kupovini Patriotovih protuzračnih odbrambenih sistema. Ponovo je oštro odgovorio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu na verbalne napade i nazvao ga tiraninom koji masakrira palestinsku djecu.

-Ovaj čovjek nema ni najmanji senzibilitet prema svetosti Al-Akse. Vjerovatno nas pokušava isprovocirati, posebno u vezi s njihovim svetim mjestima u mojoj zemlji, ali mi nećemo nasjesti na ovu provokaciju - rekao je Erdogan.

Podsjetio je i na predstojeće lokalne izbore u Turskoj, koji će biti održani 31. marta, napominjući da je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Partija) pobijedila na svim održanim izborima tokom prethodnih 17 godina.

-Sjedinili smo se s narodom. Uvijek kažem: 'Nismo došli da budemo gospodari, već da budemo sluge'. Nema ponosa, nema arogancije. To nismo mi - kazao je Erdogan.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije