open-navfaktor-logo
search
Tvrdnje taksiste
Raspoložene ubice saudijskog novinara nakon ubistva pili alkohol
Taksista također tvrdi da je jedan od putnika koje je od konzulata vozio ka istanbulskom aerodromu bio visoki obavještajni dužnosnik blizak saudijskom princu Mohammedu bin Salmanu
28.10.2018. u 14:48
get url
text
Osumnjičeni na aerodromu Ataturk
Osumnjičeni na aerodromu Ataturk

Dobro raspoložene ubice iz Saudijske Arabije su pušile i pile alkohol na povratku ka aerodromu Ataturk, nakon što su navodno u zgradi konzulata Saudijske Arabije ubili novinara Jamala Khashoggija.

Kazao je to taksisa koji ih je vozio na aerodrom. Taksista također tvrdi da je jedan od putnika koje je od konzulata vozio ka istanbulskom aerodromu bio visoki obavještajni dužnosnik blizak saudijskom princu Mohammedu bin Salmanu.

- Bili su veoma raspoloženi. Pušili su i pili alkohol u vozilu – ispričao je turskim medijima.

Prema tvrdnjama turskih istražitelja, tim od 15 osoba je poslan u Istanbul kako bi ubili Khashoggija, dok, s druge strane, zvanične vlasti Saudijske Arabije negiraju optužbe da je princ imao informacije o ubistvu.

Jedan od Khashoggijevih prijatelja je istražiteljima kazao da je novinar namjeravao objaviti informaciju kako Saudijska Arabija koristi hemijsko naoružanje u sukobu sa Jemenom. Pri posljednjem susretu, ispričao je, novinar je bio nesretan i zabrinut. Saudijska Arabija se već ranije suočila sa optužbama da koriste fosfornu municiju u sukobu sa Jemenom.

Turske vlasti su zatražile izručenje 18 osoba koje se sumnjiče za učesšće u ubistvu, ali je iz Saudijske Arabije stigao odgovor kako oni namjeravaju procesuirati odgovorne.

Khashoggi je gotovo godinu dana živio u svojevrsnom egzilu i to zbog kritičkog pisanja protiv saudijskog princa u kolumnama koje su objavljivane u Washington Postu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.