open-navfaktor-logo
search
Bruce Lee iz Mostara
Raspudić: Plenković se pravi da ne vidi kako mu Komšić do krvi tuče mlađeg brata Čovića
Rođeni Mostarac i profesor iz Zagreba zbog Čovićevog poraza zagovara i radikalne poteze, poput povlačenja ambasadora Hrvatske iz Sarajeva, pa i uvjetovanje ulaska BiH u EU i NATO
09.10.2018. u 11:41
get url
text
Nino Raspudić

Nino Raspudić u izjavi za N1 pozvao je premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da Željka Komšića proglasi "personom non grata" nakon njegove pobjede na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Komentirajući izjavu Andreja Plenkovića koji je situaciju nakon izbora "opisao kao nepovoljnu za Hrvate u Bosni i Hercegovini", Raspudić je konstatirao kako je ta izjava "bijedna i sramotna".

- Plenkovićeva izjava je bijedna i sramotna. Hrvatska je garant Dejtonskog sporazuma i trebala je reagirati kad su se njegova načela kršila. Hrvatska je sada punopravna članica EU-a i NATO pakta. Najmanje što bi mogla učiniti je proglasiti Komšića "personom non grata" i ne imati posla s njim, čak i radikalniji potezi poput povlačenja ambasadora i jasne poruke da neće napredovati na evropskom putu dok se to ne raščisti. Plenković je danas rekao da će najnormalnije surađivati s Komšićem i da neće mrdnuti prstom - izjavio ne Raspudić.

On je dodako da  se Plenković ponaša "kao neko ko prolazi ulicom i vidi kako mu tuku mlađeg brata do krvi, ali samo kaže da se ne slaže s tim i prođe".

Izbor Komšića kao predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH Raspudić je nazvao "dodatnim čavlom u lijesu BiH".

- Ovi koji su ga izglasali, glasali su iz čiste mržnje prema Hrvatima. Dvaput je uzurpirao tu poziciju i nije napravio ništa. Bosna i Hercegovina nije postala građanskija nakon njegovih mandata - kaže Raspudić.

On smatra da su Dragan Čović i HDZ BiH ključnu grešku napravili nakon izbora 2014. godine.

- Čović i HDZ BiH rade ključnu pogrešku, oni su u poziciji kad se nije mogla formirati vlast bez njih trebali uvjetovati ulazak u vlast promjenom izbornog zakona. Umjesto toga oni su 4 godine davali legitimitet nakaradnom državnom ustroju i sad se čude i kukaju. Kažu nisu mogli kroz institucije. Šta onda rade, zašto im daju legitimitet. Bojim se da će opet napraviti istu pogrešku i ući u vlast… Bojim se da ne pristanu za mrvicu vlasti progutati ovo s Komšićem i dati legitimitet ovom nakaradnom sklopu i da će se nastaviti proces iseljavanja Hrvata iz BiH - konstatirao je Raspudić.

Rođeni Mostarac Raspudić, kojeg oslovljavaju kao hrvatskog filozofa, književnika, književnog kritičara, prevoditelja, publicistu i političkog analitičara iz Bosne i Hercegovine, u bh. javnosti je najpoznatiji kao jedan od inicijatora podizanja spomenika Bruceu Leeju u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.