open-navfaktor-logo
search
Nakon premijerove ostavke
Raspuštena Skupština Kosova, vanredni izbori početkom oktobra
Slijedom današnje odluke Skupštine, kosovski predsjednik Hashim Thaci ima ustavni rok od 10 dana za zakazivanje vanrednih i prijevremenih parlamentarnih izbora, a prištinska Koha.net navodi da će izbori biti zakazani za 6. oktobra.
22.08.2019. u 17:45
get url
text

Skupština Kosova raspuštena je danas, tridesetak dana nakon što je ostavku podnio kosovski premijer Ramush Haradinaj, a očekuje se da predsjednik Kosova Hashim Thaci raspiše vanredne parlamentarne izbore za početak oktobra, javili su prištinski i beogradski mediji, prenosi Fena. Izbori bi, prema dosadašnjim nagađanjima u Prištini i Beogradu, mogli biti raspisani 6. oktobra.

Prijedlog za raspuštanje kosovskog parlamenta usvojen je s 89 glasova „za“, uz dva glasa protiv, te jednim suzdržanim, a zastupnici Srpske liste, koju podržavaslužbeni Beograd, nisu prisustvovali sjednici. Slijedom današnje odluke Skupštine, kosovski predsjednik Hashim Thaci ima ustavni rok od 10 dana za zakazivanje vanrednih i prijevremenih parlamentarnih izbora, a prištinska Koha.net navodi da će izbori biti zakazani za 6. oktobra.

Sjednici kosovskog parlamenta danas su rethodile višesedmične napetosti u Prištini, a lokalni mediji navode kako je "do sada formalizirana jedna predizborna koalicija - između Alijanse za budućnost Kosova, Ramusha Haradinaja i Socijaldemokratske partije, Spenda Ahmetija", podsjeća Hina. Prema tvrdnjama portala Kossev, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore, 22. ili 29. septembra te 6. oktobra, kosovski predsjednik Thaci odabrao je prvu sedmicu oktobra.

Pozivajući se na jučerašnji sastanak predsjednika Thacija i predsjednice kosovske Izborne komisije Valdete Daka, agencija Beta navodi kako bi Thaci mogao zakazati izbore odmah nakon što Skupština Kosova donese odluku o raspuštanju 6. saziva parlamenta.

Thaci je, kako se navodi, rekao da bi on "odmah u petak ili najkasnije u ponedjeljak", mogao potpisati ukaz o datumu prijevremenih izbora.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj podnio je u julu ostavku zbog poziva na saslušanje u Den Haagu u svezi ratnih zločina na Kosovu tokom 90-ih, za koje je osumnjičen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.