Rast cijena nafte u prvoj sedmici 2017. godine

Objavljeno: 09.01.17 u 08:37

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago porasle, što se zahvaljuje vijestima o smanjenju proizvodnje nekih od najvećih svjetskih proizvođača.

OPEC najavio msanjenje proizvodnje  FOTO: ARHIV
OPEC najavio msanjenje proizvodnje FOTO: ARHIV

Na londonskom je tržištu cijena barela (159 litara) prošle sedmice porasla 0,5 posto, na 57,10 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 53,99 dolara.

Nakon što su prošle godine cijene "crnog zlata" skočile više od 45 posto, što je bio njihov najveći skok od 2009, na početku ove godine dodatno su ojačale.

Podršku cijenama pružile su vijesti da su neke članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), u skladu s dogovorom iz novembra prošle godine, počele smanjivati proizvodnju na početku 2017.

Prema dogovoru, OPEC bi trebao smanjiti proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, što je prvi takav sporazum od 2008, a inicijativi su se pridružile Rusija i neki drugi proizvođači koji nisu u tom kartelu i koji planiraju smanjiti proizvodnju za otprilike polovinu OPEC-ova reza.

Zahvaljujući tome, u ovoj bi se godini trebala smanjiti neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje, što je dvije godine pritiskalo cijene nafte.