open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Raste globalna potražnja za stiliziranim drvenim namještajem
Kao najvažnije rastuće tržište u ponudi i potražnji drvenog namještaja je Evropa, koja već sad drži oko 45 posto svjetskog tržišta s vrijednošću proizvodnje od 110 milijardi eura te 1,2 miliona zaposlenih u 130 hiljada preduzeća
09.09.2019. u 10:42
get url
text

Svjetsko tržište drvenog namještaja do 2025. godine podići će svoju vrijednost za oko 70 posto te doseći 580 milijardi dolara, predviđa američka konsultantska kuća Global Market Insights (GMI).

Očekivana je povećana potražnja za cjelovitim i stiliziranim drvenim namještajem. U izgledu je i povećani interes i pristup kupaca elektronskim kanalima za kupovinu namještaja, kao i poboljšanje same ponude e-trgovine po pitanju kvalitete, prilagodljivosti kupcu i brzine isporuke, što će također pridonijeti povećanoj potražnji – procjenjuje GMI, koji je prošlogodišnju vrijednost globalnog tržišta drvenim namještajem procijenio na 395 milijardi dolara.

Dodaju i rastuću potražnju za ekološki održivim proizvodima, kao jednu od posljedica daljnjeg povećanja globalne zabrinutosti klimatskim promjenama, kojoj drvna industrija, tvrde, može udovoljiti.

Kao najvažnije rastuće tržište u ponudi i potražnji drvenog namještaja GMI navodi Aziju, koja već sad drži oko 45 posto svjetskog tržišta. Evropa, prema istome izvoru, drži oko 27 posto globalnog tržišta s vrijednošću proizvodnje od 110 milijardi eura te 1,2 miliona zaposlenih u 130 hiljada preduzeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.