open-navfaktor-logo
search
Presuda u Sarajevu
Rastoderu i Ćatiću devet godina zatvora zbog iznude 50.000 eura
Od vlasnika firme Pristine apps iznudili 50.000 eura i planirali iznudu još 60.000 
23.12.2019. u 14:06
get url
text

Općinski sud u Sarajevo prvestepeno je osudio Enisa Rastodera i Armina Ćatića zbog krivičnog djela iznuda.

Kao saizvršiocima izrečena im je obojici kazna zatvora od po četiri godine i šest mjeseci, potvdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Optuženi su nepravomoćnom presudom obavezani platiti oštećenom iznos viši od 100.000 maraka.

Rastoder i Ćatić uhapšeni su u decembru prošle godine u akciji kodnog imena Coints zbog iznude na štetu A. H. vlasnika firme Pristine apps.

Prema navodima iz optužnice, Ćatić i Rastoder su se dogovorili da od A. H. iznude novac pošto su znali da ga ima.

Njih dvojica su od 21. juna do 16. novembra prošle godine prisiljavali oštećenog na predaju novca na način da su se najprije Rastoder i Ćatić (koji je kao poslovni saradnik A. H. imao informaciju o iznosu novca koji je kod sebe imao na računu oštećeni), dogovorili da Rastoder 21. juna uđe u stan oštećenog.

Rastoder se teretio da je sa crnom maskom na glavi uz upotrebu pištolja napao oštećenog tako što ga je prvo udario vratima od ostave, a potom mu prislonio pištolj na čelo, te zaprijetio i zatražio od njega da mu da sav novac koji ima. Potom je rekao da u roku od 15 dana sakupi 50.000 eura, jer mu toliko vrijedi život. A. H. mu je iz straha za život dao 200-300 KM koje je imao kod sebe.

Potom je Rastoder zvao oštećenog na posao, u trenutku kad je tu bio Ćatić, zahtjevajući da razgovara s "bilderom" Ćatićem koji je u tom trenu bio pored prozora. Nakon toga je Ćatić prenio upute Rastodera da mu Ćatić donese 50.000 eura A. H. iza Argelini bara.

Kad je 24. septembra Rastoder tražio novu sumu novca, Ćatić je insistirao da u vozilo uđe i A. H. ali je ovaj to odbio, tako da nije došlo do druge primopredaje.

Od optuženog Armina Ćatića trajno je oduzet novac u iznosu 5.700 maraka, dok je optuženom Rastoderu produžen pritvor.

Presuda nije konačna i na nju je dozvoljena žalba Kantonalnom sudu u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.