Rasturali kokain, marihuanu, ekstazi: Potvrđena optužnica za 15 osoba uhapšenih u akciji "Igrač"

objavljeno: 08.08.2017. u 10:50

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv 15 osoba uhapšenih u okviru akcije kodnog naziva "Igrač", koja je u maju ove godine provedena na pordučju Kantona Sarajevo. 

Optuženi su Alen Fazlagić, Dalibor Vasković, Dejan Hršum, Boban Tešić, Jusuf Jusić, Miroslav Hršum, Damir Zeba, Sanjin Handžić, Dženan Zahirović, Sanjin Veljan, Haris Prašović, Jasmin Brajković, Arnela Čakalović, Amer Kojić i Zahida Fazlagić.

Oni se terete za krivična djela razbojništvo, protupravno lišenje slobode, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, pomoć pri učinjenju krivičnog djela, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i krivično djelo kažnjivo po članu 52. ZONDINOM-a. 

- Nakon što su postali članovi organizirane grupe optuženi Alen Fazlagić, Miroslav Hršum, Jusuf Jusić, Damir Zeba, Sanjin Handžić, Sanjin Veljan, Haris Prašović, Jasmin Brajković, Dženan Zahirović i Arnela Čakalović terete se da su nabavljali i prodavali opojnu drogu kokain, spid, marihuanu i ekstazi na području KS - navedeno je iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Tokom istrage i prisluškivanja osumnjičenih, Tužilaštvo je zabilježilo na hiljade razgovora koje inkriminiraju uhapšene i otkrivaju kako je djelovala ova dobro organizirana grupa.

Prilikom činjena navedenih krivičnih djela koristili su policijske uniforme, lisice za vezivanje, rotaciju, fantomke, automatske puške i pištolje.

Jedan od glavnik aktera u ovoj grupi koji je nabavljao drogu, te se dalje brinuo za njeno distribuiranje je Alen Fazlagić, koji se Sudu predstavio kao "fotograf za medije" iz Sarajeva. Osim za trgovinu narkoticima, Fazlagić se tereti i za razbojništvo koje je počinio zajedno sa Daliborom Vaskovićem, te vojnikom Dejanom Hršumom.

Naime, u decembru prošle godine ova trojka je na Ilidži otela trgovca devizama. Policiji je sve prijavio oštećeni L. A. koji je tada ispričao kako su ga maskirani muškarci presreli i predstavili se kao "policija". Potom su ga strpali u plavi mercedes, vezali ga i i odvezli na Igman. Nakon što su ga opljačkali "do gole kože" tamo su ga i ostavili "da se malo smrzne".

Već tad su bili pod prismotrom, a njihovo prisluškivanje će ubrzo razotrkiti i nova krivična djela koja su počinili. U okviru ove grupe napravljene su dvije manje grupe čiji je zadatak bio da prodaju i vrše dalju distribuciju opojne droge. Između većine članova grupe postojala je neposredna komunikacija za preprodaju droge.

Tokom istrage utvrđeno je da je Fazlagić sam nabavljao veću količinu droge, ali i da je to također radio i preko Miroslava Hršuma, zvanog Kameni, koji je drogu donosio i ostavljao kod Fazlagića. Fazlagić je dalje sam tražio ljude koji su uključivani u lanac rasturanja narkotika.

Jedan od njegovih saradnika bilo je i Amer Kojić kojeg je policija tokom akcije hapšenja presrela u jednom sarajevskom haustoru, te od njega oduzela blizu pet kilograma marihuane. On je, prema navodima optužnice, drogu raspakivao i dalje prenosio, a sve po naredbi Fazlagića.

Sanjin Handžić, Sanjin Veljan, te Damir Zeba postali su članovi ove grupe te su uhvaćeni u međusobnoj komunikaciji vezanoj za trgovinu narkoticima. Ono što im je zajedničko jeste da je sve vezano za različite vrste droge koja je preprodavana kako od najvišeg dijela kriminalne grupe tako i do konzumenta.