open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Ravnogorci negirali krivnju za izazivanje nacionalne mržnje u Višegradu
Pripadnici ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić danas su se u Sudu BiH izjasnili da se ne osjećaju krivim za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među među konstitutivnim narodima u BiH.
22.02.2021. u 14:57
get url
text

Njih trojica učestvovala su u postrojavanju pripadnika Ravnogorskog pokreta, predaji raporta i veličanju tog pokreta 10. marta 2019. godine na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao "Draževina", što je izazvalo uznemirenost i strah stanovništva.

VEZANI TEKST - Dokumenti otkrivaju vezu članova ravnogorskih i četničkih udruženja sa ratnim zločinima i ekstremizmom

- Nisam kriv - izjavio je optuženi Sladojević, dok je Aleksić naveo: "Isto kao Dušan, nisam kriv".

Optuženi Lečić je također kazao da se ne osjeća krivim.

Tužilaštvo BiH početkom decembra prošle godine podiglo je optužnicu protiv Dušana Sladojevića, zvanog Krvce i Čiča, rođenog 1957. godine u Ključu, Slavka Aleksića, zvanog "Vojvoda", rođenog 1956. godine u Bileći i Riste Lečića rođenog 1963. godine u Trebinju.

Terete se da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske" i optuženi Aleksić učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Risto Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

 

Aleksić i lečić uoči ročišta u Sudu BiH    FOTO: BIRN

Prije samog izjašnjenja o krivnji, sva trojica optužnih su kazali da su razumjeli sadržaj optužnice.

Sutkinja za prethodno saslušanje Enida Hadžiomerović je rekla da je Aleksićeva i Lečićeva Odbrana ranije uložila prethodne prigovore na optužnicu, ali ih je Sud svojim rješenjem odbio kao neosnovane.

S obzirom na to da su Sladojević, Aleksić i Lečić negirali krivnju, početak suđenja će biti zakazan u roku od 30 do 60 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.