open-navfaktor-logo
search
Astronauti
Rayana Bernawi prva Saudijka, muslimanka i Arapkinja u svemiru
Saudijski princ Mohammed bin Salman, prijestolonasljednik, premijer i predsjednik Višeg vijeća za svemir, primio je danas astronaute Rayanu Bernawi, Alija Al-Qarnija, Mariam Fardous i Alija Al-Ghamdija prije lansiranja saudijske naučne misije na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).
17.04.2023. u 18:17
get url
text

Prijestolonasljednik je pozdravio posadu naučna misije u kojoj su prva Saudijka, muslimanka i Arapkinja koja će letjeti u svemir Rayana Bernawi i prvi saudijski astronaut Ali Al-Qarni koji će stići na ISS, te im čestitao na polaganju kvalifikacijskog programa.

Prijestolonasljednik je također istaknuo važnost svemirskog sektora kao glavnog stuba u jačanju globalne konkurentnosti Kraljevine, naglašavajući istovremeno značaj istraživanja svemira u službi nauke i čovječanstva.

Obraćajući se astronautima, saudijski princ je također istaknuo da oni predstavljaju sposobnosti saudijskog naroda i njihove ambicije da igraju vitalnu ulogu u inovacijama i istraživanju svemira kako bi se pronašla održiva rješenja za dobrobit čovječanstva. Također je istaknuo da saudijski narod polaže velike nade u Rayanu Bernawi i Alija Al-Qanija kao ambasadore i predstavnike Kraljevstva na ISS-u u misiji koja ima plemenite ciljeve osnaživanja čovječanstva, zaštite planete i otvaranja novih horizonta za istraživanje zdravlja i održivog okoliša.

Astronauti su izrazili zahvalnost zbog susreta s princom Mohammedom bin Salmanom kao i za njegovu konstantnu podršku. Astronauti Rayana Bernawi i Ali Al-Qarni naglasili su svoju spremnost za historijsku misiju, obećavajući da će ostaviti svoj trag u istraživanju svemira.

Historijska misija naglašava predanost Kraljevstva podršci globalnim naporima u istraživanju svemira, poticanju naučnih istraživanja na terenu i jačanju znanja i uloge Saudijaca u svemirskim programima i tehnologijama prema Saudijskoj viziji 2030, prenosi saudijska novinska agencija SPA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.