Razbojnici Sabrije Avdagića počinili 128 provala, ukrali oko pola miliona maraka!

objavljeno: 20.03.2017. u 17:30

Federalna uprava policije dostavila je sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu izvještaj protiv organizirane kriminalne grupe od 14 osoba iz Sarajeva, koja se sumnjiči da je od 2013. do 2016. počinila 128 provalnih krađa, čime je stekla nezakonitu korist od skoro pola miliona maraka. 

Kako je danas saopćeno iz ove policijske agencije, FUP je Tužilaštvu dostavio izvještaje protiv J. H. (29), S. A. (23), A. B. (29), K. B. (33), A. B. (25), H. Z. (27), A. L. (24), E. I. (28), A. B. (30), J. B. (23), S. DŽ. (23), N. M. (27), F. K. (23) i J. Ž. (28).

Kako Faktor nezvanično saznje, riječ je o grupi kojom je rukovodio Sabrija Avdagić (23) iz Sarajeva, koja je upala u poslovne prostorije "Konzuma, "Amko komerca", "TD Marketa", benzinskih pumpi, kioska i drugih objekata, odakle su krali sefove s novcem i cigarete, a čime su oštetili spomenute firme za iznos od 428.148 KM.

Među pripadnicima ove grupe su Alem Lojo, Jasmin Hasić, Amar Bašić, Kenan Brbović, Haris Zuko, Anel Botić, Jasmin Bešo i Samir Dževlan, koje su po nalogu sarajevskog Tužilaštva uhapsili pripadnici FUP-a u novembru i decembru prošle godine. 

Svi se terete za organizirani kriminal u vezi sa teškom krađom, nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija, neovlaštenim prisluškivanjem i zvučnim snimanjem, prikrivanjem , te oštećenjem tuđe stvari.

Okršaj s policijom na Ilidži

Član ove grupe, kako je Faktor i ranije objavio, bio je i 25-godišnji Nedim Delić, ubijen u razmjeni vatre s policijom na Ilidži krajem juna prošle godine.
Tada su Botić, Bešo, Dževlan i Delić, naoružani upali u Amko Komerc u Vogošći, koji su pokušali opljačkati. Nakon policijske potjere, zapucali su na policiju na Ilidži, da bi u unakrsnoj vatri ubijen Delić, dok su trojica uhapšena. Dževlan je također tokom pucnjave ranjen u nogu.

Nakon ovog događaja, klupko se počelo odmotavati, te su daljom istragom identificirani i ostali članovi grupe.

Hasić i Zuko su u septembru 2015. učestvovali u pljački trgovine Amko Komerc u sarajevskom naselju Širokača, kada je tokom intervencije ranjen zaštitar Nove Game Alija Jašarević, ali i sam Hasić, koji je prevezen u bolnicu, gdje je uhapšen.

"Pali" u šikari na Soukbunaru

Kenana Brbovića i Amara Bašića, te još dvije osobe, sarajevski policajci uhapsili su u maju 2015. u policijskoj potjeri nakon pljačke nekoliko prodavnica na području Sarajeva. Oni su tada, naoružani automatskom puškom, opljačkali Amko Komerc na Ilidži.

Sat kasnije opljačkali su Drvopromet u Vogošći, da bi kasnije bili primijećeni na Kobiljoj Glavi u audiju s ukradenim tablicama, odakle su pobjegli ka Ciglanama. Kasnije su uočeni u ulici Bistrik, prema naselju Toka. Policijska potjera je nastavljena, a vozilo je pronađeno pola sata kasnije u ulici Porodice Foht na Soukbunaru.

Bašića i Brbovića pronašli su pripadnici Jedinice za podršku MUP-a KS i to dok su se krili u šikari, a otkrilo ih je repetiranje puške. Druga dvojica razbojnika su pobjegli i uhapšeni su dan kasnije. Policija je tad pronašla fantomke, automatsku pušku i provalnički alat.

Iz Federalne uprave policije najavili su nastavak na dokumentovanju krivičnih djela i osoba koje se dovode u vezu sa njima.

Inače, istraga sarajevskog Tužilaštva protiv ove grupe u završnoj je fazi, te se uskoro očekuje i podizanje optužnice u ovom slučaju.

 VEZANI TEKST - Akcija policije u Sarajevu: "Pao" još jedan član razbojničke grupe Sabrije Avdagića

VEZANI TEKST -  U Sarajevu uhapšen vođa bande kradljivaca: Grupa Sabrije Avdagića prisluškivala i policiju