open-navfaktor-logo
search
Hapšenje u Barceloni
Razbojnička banda iz BiH "pala" u Španiji: Glumeći policajce pljačkali turiste
Razbojnička banda u samo jednoj noći je prelazila i po 700 kilometara, a kako bi iskoristili sve prilike za pljačku
07.11.2018. u 10:03
get url
text

Proteklog vikenda u Španiji su uhapšena četiri muškarca iz BiH starosti između 28 i 49 godina i tako je razotkrivena razbojnička banda koja je od sredine augusta pljačkala turiste na autoputu u Valenciji.

Kako pišu španski mediji, razbojnička banda u samo jednoj noći je prelazila i po 700 kilometara i kretali su se od Alt Emporde pa do Valencije, a meta su im bili turisti koji su se na autoputu AP-7 zaustavljali kako bi odmorili.

Kradljivci su napadali one za koje su pretpostavljali da imaju veću količinu novca kod sebe s obzirom na to da su na godišnjem odmoru.

Tako su se predstavljali kao policajci kako bi zadobili povjerenje svojih žrtava, a ukoliko im ne bi povjerovali te slijedili njihove komande, postajali su nasilni. 

Također, na parkinzima odmarališta uz autoput neprimjetno su obilazili parkirane automobile u kojima nije bilo nikoga i osmatrali unutrašnjost auta. Ukoliko procijene da zbog plijena vrijedi razbiti prozor, tako bi i opljačkali turistu odnoseći iz vozila sve što mogu dobro unovčiti. 

Tokom istrage utvrđeno je da se ova banda dovodi u vezu sa sedam pljački koje su se dogodile između 18. augusta i 12. oktobra. Katalonska policija saopćila je kako se svi uhapšeni terete za dvije krađe uz upotrebu sile, tri uzurpacije javnih funkcija i još tri krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Otkriveno je i da su se skrivali na području Barcelone, gdje su i krili svoj plijen.

Nakon policijskog nadzora i praćenja osumnjičenih oni su uhapšeni u Barceloni, a pretresene su i prostorije koje su koristili. Tom prilikom je pronađeno 3.000  eura u različitim valutama i apoenima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.