Razgovarali Erdogan i Putin: Rezultati pregovora u Sočiju su važno postignuće

objavljeno: 31.01.2018. u 13:20

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o bilateralnim i regionalnim temama, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani izvor iz ureda turskog predsjednika za AA je kazao da su Erdogan i Putin razgovarali o Nacionalnom dijalogu Sirije koji je održan jučer u Sočiju, zatim o operaciji "Maslinova grana" koju turske snage provode u sirijskom Afrinu te o aktuelnoj situaciji u Siriji, uključujući i regiju Idliba.

Erdogan i Putin su saglasni da su rezultati Nacionalnog dijaloga Sirije važno postignuće, bez obzira na probleme koji su pratili taj jučerašnji skup u Sočiju.

Dvojica lidera su također saglasni da je najvažniji uspjeh skupa to što je načinjen korak ka formiranju ustavotvorne komisije Sirije.

Turski predsjednik Erdogan je informirao Putina i o vojnoj operaciji koju turske snage provode s ciljem neutralizacije terorista PYD/PKK-a i ISIL-a u Afrinu.

Među bilateralnim pitanjima o kojima su Erdogan i Putin razgovarali bili su i zajednički projekti izgradnje nuklearne elektrane Akkuyu i gasovoda Turski tok.