open-navfaktor-logo
search
Potrebno 10 miliona KM
Razmatra se uvođenje skenera i bez izmjena Izbornog zakona BiH
Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), izjavio je da su različite vrsta skenera jedna od opcija koju CIK razmatra za opće izbore naredne godine.
14.09.2021. u 08:21
get url
text

Bakalar smatra da bi bez izmjena Izbornog zakona bilo moguće uvesti skenere za otiske prstiju i neka druga tehnička rješenja za transfer izbornih rezultata u centralni server CIK-a.

Uvjet je, kako navodi, da Vijeće ministara i Parlament odobre 10 miliona KM u naredni budžet CIK-a kako bi se ova tehnička rješenja mogla implementirati.

Bakalar je za Nezavisne novine rekao da bi skeneri za otiske prstiju, odnosno tehnička rješenja biometrijskog očitavanja otiska birača u saradnji sa Agencijom za identifikacione dokumente BiH spriječili manipulacije.

Što se tiče skenera za očitavanje glasačkih listića, Bakalar je pojasnio da postoje različiti skeneri i različite metode njihovog korištenja.

On je napomenuo da u saradnji sa EU-om postoje planovi da se zakonodavcima BiH organizuju demonstracije izbora sa različitim rješenjima o kojima bi onda trebalo da se opredijeli Bosna i Hercegovina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.