open-navfaktor-logo
search
Darmanović
Razmjena teritorija na Kosovu mogla bi biti "dvosjekli mač"
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je kako pregovori Beograda i Prištine, iako su bilateralne prirode, indirektno mogu imati utjecaj na sve zemlje u okruženju
10.09.2018. u 09:40
get url
text

Darmanović je u intervjuu za Pobjedu kazao kako Crna Gora podržava dijalog Beograda i Prištine, ali da i "kao većina zemalja u regionu, Crna Gora ima pravo na izvjesna pitanja i zabrinutosti".

- Eventualno rješenje koje bi se zasnivalo na razmjeni teritorija je "dvosjekli mač". Moglo bi da ima blagotvorno dejstvo po odnose u regionu ukoliko ostane samo izdvojeni bilateralni slučaj, ali bi, isto tako, moglo da proizvede pogubne efekte ako otvori Pandorinu kutiju raznih teritorijalnih "nepravdi", nezadovoljenih aspiracija i nacionalnih ili nacionalističkih frustracija kako iz dalje, tako i bliže istorije. Kod nas na Balkanu, da parafraziramo Vinstona Čerčila, obično proizvodimo više istorije i politike nego što možemo da progutamo, pa je opravdana bojazan da tako možda ne bude i u ovom slučaju. Naši evropski i atlantski prijatelji i saveznici o tome imaju ubjedljivo iskustvo iz 1990-ih i vjerujemo da će ga imati na umu - kazao je šef diplomatije Crne Gore.

Komentirajući odnose između Crne Gore i Srbije, Darmanović je ocijenio kako su odnosi vjerovatno najbolji od vremena kad su dvije države postale nezavisne.

- Međutim, spoljno-političke izjave se u našem regionu često daju za potrebe domaćih političkih prilika, pa im ne treba uvijek pridavati kapitalni značaj - kazao je Darmanović.

Istaknuo je kako se u slučaju Srpske pravoslavne crkve i njihovih velikodostojnika radi "o kontinuitetu negiranja crnogorske države i nacije i temeljnoj antizapadnjačkoj orijentaciji".

Darmanović navodi da je Crna Gora danas već institucionalno dio zapadnog svijeta (NATO) i još više će to biti u bliskoj budućnosti (EU).

Kako navodi Darmanović, crkva, iako ima jak društveni utjecaj, barem formalno, ne izražava zvanične državne stavove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.