open-navfaktor-logo
search
SAD
Razriješeno ubistvo staro skoro 50 godina: Tinejdžera ubio svećenik
Skoro 50 godina nakon što je ubijen tinejdžer iz Massachusettsa, zvaničnici su u ponedjeljak objavili da je za zločin odgovoran katolički svećenik blizak porodici.
26.05.2021. u 13:18
get url
text
Danny Croteau

U petak su službenici tražili nalog za hapšenje Richarda R. Lavignea, ali on je umro te večeri u bolnici, saopćio je u ponedjeljak ured okružnog tužitelja Hampden Anthony Gulluni.

Daniel Croteau, 13-godišnjak, pronađen je mrtav u rijeci Connecticut u mjestu Chicopee, Massachusetts, 15. aprila 1972. godine, odjeven u odjeću koju je dan ranije nosio u lokalnoj katoličkoj školi, saopćila je služba javnog tužitelja.

Katolička crkva je Lavignea napustila 2004. godine jer je protiv njega primila brojne seksualne žalbe, rekao je Mark Dupont, glasnogovornik biskupije Springfield, piše CNN.

- Dannyjevi roditelji,Carl i Bernice rekli su novinarima da su samo željeli odgovore. Na osnovu gomile ranijih dokaza, dokaza stečenih u posljednjoj godini i priznanja Richarda Lavignea, vjerujem da sada imamo te odgovore - rekao je Gulluni u izjavi.

U martu 2020. godine, Gullunijev ured ponovno je skrenuo pažnju na ubistvo Croteaua, radeći s detektivom policije države Massachusetts i jedinicama neriješenih slučajeva.

Istražitelji su pročešljali hiljade dokumenata, decenije dokaza, a također su se usredsredili na pismo za koje je Lavigne rekao istražiteljima da je 2004. godine dobio od ubice tinejdžera priznajući krivicu, navodi Gullunijev ured. Pismo nije potpisano.

Stručnjak za forenzičku lingvistiku pregledao je pismo 5. marta 2021. godine i uporedio ga s drugim pismima Lavignea, navodi okružno tužilaštvo. Izvještaj o ispitivanju 21. maja rekao je da su "jezični obrasci u predmetnom dokumentu u skladu s jezičkim obrascima u poznatim Lavigneovim dokumentima do te mjere da Richard R. Lavigne ne može biti isključen kao mogući kandidat za autorstvo."

U međuvremenu, istražitelji su ispitivali Lavignea oko 11 sati tokom nekoliko dana u aprilu i maju 2021. godine, saopćila je kancelarija javnog tužioca. Svećenik je odbio priznati da je ubio Daniela i pokušao je obmanuti i odvratiti pažnju istražitelja, rekli su iz Gullunijevog ureda.

Međutim, Lavigne je također dao izjave u kojima se sugerira da je Croteaua doveo na obalu 14. aprila 1972, da ga je fizički napao i vratio se malo kasnije kako bi otkrio tinejdžera kako leži licem u rijeci. Lavigne nije obavijestio policiju ni Croteauove roditelje, navodi Gullunijev ured.

Joe Croteau, Danielov brat, rekao je da je zahvalan istražiteljima što su ovaj slučaj priveli kraju. 

- Razočarani smo što nije izveden pred lice pravde, ali baš kao i okružni tužilac, vjerujemo da postoji viša sila i on će se suočiti s tom većom moći - dodao je.

Lavigne je uhapšen 1991. godine zbog seksualnog zlostavljanja djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.