open-navfaktor-logo
search
Savjeti stručnjaka
Reagujte na vrijeme: Kako zaštititi kožu tokom jeseni i zime
Prije svega, treba izabrati adekvatnu kremu koja će odgovarati tipu kože
25.10.2018. u 21:57
get url
text
Da biste je zaštitili, kožu treba dobro poznavati, odnosno otkriti njen tip

Tokom jeseni i zime koža je izložena agresivnim vanjskim faktorima, poput hladnoće, vjetra, zagađenog zraka, a svi ti faktori mogu uzrokovati razna stanja, kao što su dehidracija, isušivanje, ljuštenje, crvenilo, pa i pojava bubuljica i mitisera. Zbog toga je kožu itekako važno u narednim mjesecima adekvatno zaštititi i njegovati.

A, da biste to radili pravilno, prije svega, kožu treba dobro poznavati, odnosno otkriti njen tip, a potom potražiti savjet stručnjaka kako je tretirati i koje preparate koristiti tokom dnevne, sedmične i mjesečne rutine njege.

- Prije svega, treba izabrati adekvatnu kremu koja će odgovarati tipu kože. Ona treba sadržavati vitamine, minerale i proteine. Naročito se to odnosi na zreliju kožu. Što se tiče kozmetičkog tretmana u salonu, jako je važno da se, prije svega, na licu uradi dubinski piling koji će odstraniti izumrle ćelije, koji će kožu učiniti čistom, glatkom i sjajnom, spremnom da u nju penetriraju svi ostali proizvodi, poput maski i krema – kazala je specijalista kozmetologije Behka Baković.

Tokom jeseni i zime žena bi, ističe Baković, trebala otići kozmetičaru jednom mjesečno, ukoliko nema većih problema, poput akni.

– Damama koje imaju mladu kožu potrebna je samo hidratacija, dok je starijoj, osim hidratacije, neophodno obezbijediti i masnoću, ali i vitamine i minerale. Zdravoj koži sasvim je dovoljno jednom mjesečno uraditi higijenski tretman, koji podrazumijeva – piling, čišenje i masku. Tokom ostalih dana u mjesecu žena treba sama da se posveti svom licu, a dnevna rutina njege podrazumijeva da ujutro, nakon umivanja, treba nanijeti odgovarajući tonik i kremu, koja će koži tokom cijelog dana, davati hidrataciju. Nakon toga može se nanijeti šminka. Uvečer, šminku treba skinuti adekvatnim sredstvom. Ukoliko žena ima problem suhe kože, što je učestalo, za uklanjanje makeupa treba koristiti sredstvo koje neće isušiti kožu, odnosno proizvod koji mora imati adekvatnu pH vrijednost (5,5). Potom kožu treba umiti čistom vodom, a onda nanijeti kreme za noć i oko očiju – objašnjava Baković.

Posebno je istakla problem masne, i kože ispunjene aknama kod mlađih djevojaka.

– Ukoliko se takva koža adekvatno ne čisti i tretira, postoji mogućnost od razlaganja bakterija i pojave infekcije. Tretiranje takve kože radi se laserom, jer adekvatna svjetlosna terapija direktno utječe na smanjenje lučenja masnoće. Dakle, liječi se uzrok, a ne posljedica. U takvim slučajevima preporučujem kreme sa antibioticima, koje će smiriti kožu i dovesti do rezultata – govori Baković.

Nekoliko savjeta o njezi svih tipova kože koje preporučuju stručnjaci diljem svijeta:

Masna koža

Kako bi vaša koža ostala meka i blistava potrebno ju je čistiti nježnim preparatima koji ne sadrže alkohol. Koristite pjenu ili gel za pranje lica i izbjegavajte mlijeko za čišćenje.
Jednom sedmično napravite piling kojim ćete odstraniti odumrle stanice kože i dozvoliti koži da diše.

Idealna krema za masni tip kože je ona koja sadrži puno vlage, a to mogu biti kreme s voćnim ekstraktima.
Izbjegavajte masne kreme, a koristite li masku za lice, neka to bude maska od gline.

Suha koža

Mlijeko ili ulje za čišćenje lica idealni su za ovaj tip kože jer će spriječiti njeno isušivanje i ublažiti neugodan osjećaj zatezanja kože.
Također jednom sedmično napravite blagi piling. Krema za suhu kožu u vrijeme zimskih dana trebala bi biti nešto jača i masnija.
Odaberite kremu koja će nahraniti vašu kožu i vratiti joj izgubljenu vlagu. Dnevna krema neka bude nešto blaža, a večernja masnija.
Maska za lice trebala bi biti umirujuća na bazi kamilice, pantenola i divljeg kestena ili jača, hranjiva.

Mješovita koža

Mješovitu je kožu možda najteže održavati jer treba biti umjeren u svemu. Lice bi trebalo čistiti s blagim sapunom ili gelom za pranje lice koji ne isušuje kožu ili blagim mlijekom.

Jedan dan u sedmici predvidite za piling, ali vrlo blagi kako ne bi dodatno nadražili kožu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.