open-navfaktor-logo
search
Skandalozne tvrdnje
Reakcija boračkih udruženja iz Viteza na izjavu Lidije Bradara: Dario Kordić je ratni zločinac, ništa ga ne može amnestirati
Boračka udruženja proistekla iz Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Viteza osuđuju današnje izjave predsjednice FBiH Lidije Bradara (HDZ) na televiziji N1, kada je rekla da je ratni zločinac Dario Kordić odležao svoju kaznu, čime je prestao biti osuđenik.
10.03.2023. u 20:42
get url
text

- Tako amnestirati u javnosti ozloglašenog ratnog zločinca, koji je planirao i počinio zločine nad Bošnjacima Viteza, Busovače i cijele Srednje Bosne, je krajnje drsko, bezobrazno i podložno krivičnom gonjenje na osnovu zakona o Zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca - navodi saopćenju ovih udruženja.

Podsjećaju da je Kordić osuđen na 25 godina zatvora jer je planirao, poticao i naredio zločine koji su se dogodili 16. aprila 1993. u Ahmićima, te selima Šantići, Pirići i Nadioci.

Sud je utvrdio da je Kordić sve radio da se uradi etničko čišćenje i progon bošnjačkog stanovništva. Za posmrtnim ostacima žrtava tog područja i danas se traga.  

- Ovo je brutalnost što je izrekla. Kordić je osuđen za najteže ratne zločine i to što je odležao kaznu nije dobio nagradu već i dalje je presuđeni ratni zločinac. Takva kvalifikacija kakvu daje predsjednica FBiH ne postoji. Njen prijatelj Dario Kordić je ratni zločinac, i kad umre i dok je živ. Da li se on pokajao, posjetio Ahmiće i izrazio svoje žaljenje porodicama ubijenih i na kraju, da li je Bradara ikada bila u Ahmićima? - samo su neka od pitanja porodica žrtava iz Ahmića.

Smatraju da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mora biti obaviješten da je Bradara prekršila Krivični zakon BiH, kojim je veličanje ratnih zločinaca krivično djelo, te će zatražiti njegovu intervenciju i smjenu Lidije Bradara. 

- Umjesto da predsjednica FBiH bude "promicitelj europskih vrijednosti i napretka", ona sve nas vraća u ne tako daleke dane, kada su svirepo ubijani naši najdraži, paljena sela i protjerivan narod - kaže se u saopštenju Koordinacije boračkih udruženja ARBIH Vitez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.