Subota, 20.08.2022.
FOTO: A. BEČIĆ ŠUTA

Red Bull Cliff Diving: Hiljade posjetilaca uživaju u skokovima sa Starog mosta

Ovaj spektakularni događaj četvrtu godinu zaredom okuplja hiljade posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i svijeta te predstavlja Mostar u najljepšem svjetlu

Pod vedrim mostarskim nebom i po toplom vremenu počeo je drugi dan takmičenja šeste po redu stanice Red Bull Ciff Diving Svjetskog prvenstva u 2018. godini.

Ovaj spektakularni događaj četvrtu godinu zaredom okuplja hiljade posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i svijeta te predstavlja Mostar u najljepšem svjetlu, jer skokovi se izvode sa Starog mosta.

Nakon prvog dana, vodeći kod muškaraca je aktuelni prvak Jonathan Paredes (Meksiko), koji treba pobjedu kako bi zadržao priključak u utrci za naslov. U stopu ga prati pobjednik takmičenja u Mostaru iz 2016, Čeh Michal Navratil, dok je trenutni lider prvenstva Steven LoBue (SAD) treći. Još jedan pretendent na titulu, Britanac Gary Hunt, jučer je imao loš dan i trenutno je deveti. No, ako nekoga nikad ne treba otpisati, onda je to Hunt.

Kod žena, Paredesova zemljakinja Adriana Jimenez vodi nakon prve dvije serije skokova, a prate je Australka Rhiannan Iffland i Kanađanka Lysanne Richard na drugom i trećem mjestu. Ove tri skakačice zauzimaju vodeće pozicije i u ukupnom poretku, a razlika između njih je minimalna, tako da danas predstoji žestoka borba za potencijalno odlučujuće bodove za titulu.

Prava uzbuđenja tek slijede, na rasporedu skokovi po slobodnom izboru, koji su kudikamo složeniji i, samim tim, još atraktivniji. Takmičenje u Mostaru moglo bi biti presudno u borbi za titule, jer je riječ o pretposljednjoj stanici sezone, a stanje na tabeli prvenstva je u obje konkurencije - muškoj i ženskoj - krajnje neizvjesno. U muškoj kategoriji se takmiči 14 skakača a u ženskoj 7 skakačica. Skokovi se odvijaju pod budnim okom međunarodnog žirija.

Jučerašnji dan je nagovijestio da ćemo danas uživati u lijepom hercegovačkom gradu koji je okupio, pretpostavlja se, više od 10 hiljada posjetilaca koji su došli pratiti ovaj spektakularni događaj.

U Mostaru se skače s dvije različite visine. Muškarci skaču s visine 27 metara, dok žene skaču s 21 metra visine. Brzina koju takmičari prilikom skoka mogu doseći iznosi 65 km/h, a ovu brzinu je ostvariti za samo tri sekunde.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh