open-navfaktor-logo
search
Autorski tekst za Danas
Reditelj Marković o "Variola veri" i sličnosti sa pandemijom koronavirusa: U prvi plan, baš kao 1972., isturaju se pajaci
Poznati film "Variola vera", koji je beogradski reditelj Goran Marković snimio 1982. godine, a govori o epidemiji velikih boginja u bivšoj Jugoslaviji 1972. godine, postao je aktuelan nakon pojave koronavirusa.
15.03.2020. u 09:08
get url
text
Variola vera, insert iz filma
Variola vera, insert iz filma

U autorskom tekstu poznati reditelj za Danas pojasnio kako je u svom čuvenom filmu opisao epidemiju velikih boginja te precizirao da je to "priča o bolesti društva". 

- Meni je trebalo deset godina da otkrijem istinu o tom bizarnom događaju jer su detalji o njemu brižljivo sakrivani. Među zvaničnicima je vladala neka vrsta zavjere ćutanja i tek kada sam naišao na dva hrabra ljekara, koji su mi otkrili pravu istinu, shvatio sam zašto se ta stvar toliko zataškava.

Radilo se u stvari ne toliko o medicinskom koliko o društvenom oboljenju; već tada se, naime, naoko nerazrušiva tvrđava, koja se zvala Jugoslavija, opasno zaljuljala. Ali to su znali samo oni u vrhu. Ja sam imao samo predosećaj da je stvar opasna ne samo za stanovništvo već i te kako za vlast.

Godine 1982. najzad sam uspio da snimim film "Variola vera", koji je predstavljao relativno vjernu rekonstrukciju događaja iz decenije pre toga, sa nešto izmjena u faktografiji i prerade stvarnih ličnosti, onoliko koliko sam smatrao da mi dozvoljava licentia poetica.

Film se kolebao između dva žanra: filma katastrofe i horora. Kasnije ga je britanski časopis za filmsku estetiku Sight & Sound, koji izdaje Britanski filmski institut, uvrstio među sto najboljih horor ostvarenja svih vremena pa mu je ta odrednica i ostala. Kada sam, međutim, 1984. "Variolu" prikazao studentima Kolumbija Univerziteta u Njujorku i rekao im kako je to priča o bolesti društva oni su me gledali začuđeno. Nisu, naime, kao mi koji smo dolazili iz socijalizma, bili naviknuti na postupak u kome se neko putem alegorija i metafora izražava o društvenim pitanjima - piše reditelj Marković. 

- Sada, kada se bauk pandemije ponovo nadvio nad nama, shvatam kako se od "Variole" do danas nije mnogo toga promijenilo. Ista ona nespremnost za hvatanje ukoštac sa iskušenjem, ista neprofesionalnost, isti strah za, prije svega, sopstvene pozicije, opet ona zataškavanja, ponovo sve te laži. Neshvatanje kako je izbjegavanje istine, ma kakva ona bila, pogubno.

U prvi plan ponovo, baš kao 1972, isturaju se ne borci nego pajaci, koji misle da je dovoljno da oponašaju svog očajno neduhovitog vođu. Ne razumiju da nije u pitanju to da se ljudi smire, nego da se zaštite. Jer će ako, ne daj Bože, epidemija poprimi još dramatičnije razmere i sami prestati da se cerekaju nad trenutkom istine, zaključuje reditelj Martković u tekstu koji u cjelosti možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.