Redovno obavlja namaz: Amel Tuka duhovni mir pronalazi u džamiji

Objavljeno: 17.07.17 u 17:57

Amel Tuka, najbolji bh. atletičar, sinoć je trijumfovao na mitingu u Padovi i još jednom potvrdio da je spreman za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo, koje će se u augustu održati u Londonu.

Naš atletičar vlasnik je bronzane medalje sa SP-a, koju je osvojio 2015. godine u Pekingu, a ovaj uspjeh pokušat će ponoviti i u Velikoj Britaniji. Možda otići i stepenicu, dvije više...

Uz trijumf u Padovi, Tuka je 11. jula slavio i u Luzernu, a ove dvije pobjede potvrda su da je fizički i psihički spreman za izazove koji slijede.

U posljednje vrijeme Tuka je bio na "udaru" Međunarodne atletske federacije, a u prošloj godini 12 puta su ga posjetili doping kontrolori IAAF-a. No, to ga nije poremetilo. Naprotiv, svaki put na stazu je izlazio još jači i spremniji.

Duhovni mir Tuka pronalazi u džamiji, a namaz i molitva su neizostavni tokom dana. Tome svjedoče i fotografije na njegovom Facebook profilu. Tako je na Olimpijske igre u Rio de Janeiro ponio Kur'an i serdžada... Prošle godine obavio je namaz u Tekiji u Blagaju, a zimus je po povratku iz Padove džumu-namaz klanjao u Maglaju (objavio fotografije na svom Facebook profilu).

I prilikom mitinga u Luzernu, prošle sedmice, naš atletičar je otišao u džamiju, a uprkos napornim treninzima i obavezama pronašao je vremena da posjeti sveto mjesto muslimana. 

Koliko Tuki znači vjera često demonstrira i na svojim atletskim nastupima - nakon trke kada spusti lice na sedždu kako bi se zahvalio Allahu ili učenjem Fatihe prije nastupa.