open-navfaktor-logo
search
Izborna skupština
Redžo Mehić ponovo kandidat za predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH
U Fojnici će se u četvrtak, 5. maja, održati najprije Izvještajna a potom Izborna skupština Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo penzionera u naredne četiri godine.
04.05.2022. u 21:01
get url
text
Redžo Mehić

Iz KS predložili tri kandidata 

Među kandidatima za predsjednika Upravnog odbora Saveza ponovo je Redžo Mehić, saznaje Faktor, a što nam je potvrdio i Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona, a koji je i član Upravnog odbora Saveza.

VEZANI TEKST - Kolike su penzije i naknade u odborima predstavnicima penzionera Mehiću i Bekanu

- Sutra će u Fojnici biraju članovi Upravnog i Nadzornog odbora, kao i predsjednik Skupštine Saveza. Kao što je poznato Kanton Sarajevo daje kandidate za predsjednika Upravnog odbora i da, mogu vam potvrditi da je među njima ponovo Redžo Mehić, dosadašnji predsjednik Saveza. Tu su još dva kandidata. Iz Zeničko-dobojskog kantona za predsjednika Nadzornog odbora kandidovan je Emin Sijerčić, bio je do sada predsjednik najvećeg udruženja u Federaciji BiH, a iz Tuzle za predsjednika Skupštine ponovo je kandidovan Jakub Belkić - govori nam Trakić.

Kaže kako bi bilo pravdeno da se ubuduće za predsjednika UO, odnosno Saveza, biraju i kandidati iz drugih kantona.

- Na sutrašnjoj Skupštini će se ići po starom, predsjednik će biti iz Sarajevskog kantona, jer je već usvojen Izborni program i predložen u matične jedinice, a koji je po nama iz ZDK mimo svih pravila i Statuta - rekao nam je Trakić.

Pojašnjava da će najprije biti održana Izvještajna, a potom Izborna skupština.

- Na obje će biti prisutno po 68 delegata. Na Izbornoj skupštini Saveza delegati će izabrati članove Upravnog odbora, a onda će UO imenovati predsjednika. Novo rukovodstvo će biti birano na četiri godine - rekao nam je Trakić.

VEZANI TEKST - Trakić: Novi predsjednik će se morati više boriti za penzionere, nema branjenja vlasti

Trakić se osvrnuo i na sutrašnju isplatu uvećanih penzija u Federaciji BiH za 7,3 posto.

"Ne možemo utjecati na poskupljenje hrane" 

- Penzioneri su nezadovoljni. Mi smo na protestima u Zenici tražili povećanje od 10 posto, a prema računici Vlade FBiH dobili smo 11 posto kada se uzme u obzir i vanredno koje će biti u junu. Međutim, mi ne možemo utjecati na poskupljenje hrane. Da su penzioneri dobili i 50 posto povećanje, bili bi nezadovoljni - govori nam Trakić.

U Federaciji BiH oko 60 posto penzionera prima najniže penzija koje su do sada bile 382 KM, a sa povećanjem od 7,3 posto one će iznositi 410 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.