Američki sistem

Reforme: Liga prvaka i Evropska liga igrat će se po geografskim zonama

Objavljeno: 23.05.2019. u 14:14

Sezona 2023/24. bit će posljednja u kojoj će se takmičenja UEFA-e igrati u ovom formatu

FOTO: EPA

Liga prvaka i Evropska liga mogli bi se podijeliti na geografske zone od 2024. godine.

Corriere della Sera javlja da je UEFA predstavila planove za reforme takmičenja prije dvije sedmice, u kojima će takmičenja pod kišobranom krovne kuće evropskog fudbala oponašati model američkih sportova.

Liga prvaka će, tvrdi ovaj list, biti podijeljena u četiri grupe od po osam ekipa, s doigravanjima, playoutima. Prvih šest iz svake grupe bit će među elitom i naredne sezone. Samo četiri ekipe će u novi format Lige prvaka ući iz nacionalnih prvenstava. Evropsku ligu 1 će činiti također 32 ekipe, a krenut će i Evropska liga 2 sa 64 tima.

Evropska liga mogla bi se podijeliti na geografska područa Sjever, Jug, Istok i Zapad. Timovi koji se kvalificiraju iz svojih zona igrat će u nokaut fazi.

Sezona 2023/24. bit će posljednja u kojoj će se takmičenja UEFA-e igrati u ovom formatu.

Promjene bi mogle utjecati i da se evropska klupska takmičenja igraju vikendom, a tome se dugo suprotstavljaju nacionalni šampionati.

FIFA bi u tom slučaju bila primorana smanjiti broj reprezentativnih pauza.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije