open-navfaktor-logo
search
Oborio ih SNSD i HDZ
Reformski zakoni koje "vrlo brzo" očekuje rukovodstvo Doma naroda BiH nisu ni blizu Parlamenta
Nakon što je u četvrtak konstituiran Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, delegati iz vladajućih stranaka kazali su da očekuju reformske zakone vrlo brzo.
17.02.2023. u 13:13
get url
text
Dom naroda PSBiH

VEZANI TEKST - Ademović: Pred Domom naroda je teška obaveza usaglašavanja i usvajanja reformskih zakona

Dragan Čović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a, rekao je da se nada da će Vijeće ministara BiH i Parlament brzo donositi reformske zakone važne za put BiH ka EU.

Govoreći o dobijenom kandidatskom statusu BiH, novoizabrani prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Kemal Ademović (NiP) istakao je, između ostalog, da od Zastupničkog doma bh. Parlamenta očekuje da će vrlo brzo Domu naroda dostaviti reformske zakone.

No u proceduri u Zastupničkom domu, kada je u pitanju novoizabrani saziv, ima desetak zakona i samo je jedan sa oznakom EI kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom tekovinom Evropske unije, a to je Prijedlog zakona o graničnoj kontroli. Ostali se nisu ni približili Parlamentu.

Neki reformski zakoni, koji su nam važni za evropski put, odbijeni su u prošlom sazivu bh. Parlamenta glasovima HDZ-a i SNSD-a, koji su i sada dio vlasti i nadaju se reformama. Potom su prošle godine urađeni novi tekstovi tih zakona. Međutim, u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine su nam rekli da još nisu otišli ka Vijeću ministara BiH. Nije poznato kada će.

Između ostalog radi se o zakonu o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, zakonu o sudovima.

VEZANI TEKST - "Čudan i hibridan": Novi tekst zakona o sprečavanju sukoba interesa gori od onog koji je pao u Parlamentu BiH

Novi tekst zakona o sprečavanju sukoba interesa su iz organizacije Transparency international BiH ocijenili krakom unazad čak i u odnosu na zakon koji je odbijen u Parlamentu BiH.

Nove izmjene i dopune Zakona o VSTV-u malo su drugačije od onih koje su nisu usvojene. Kako je ranije odgovoreno iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, u odnosu na prijedlog zakona koji nije prošao parlamentarnu proceduru, u ovaj novi su uvršteni preliminarni komentari Evropske komisije.

Nacrt zakona o sudovima je, nakon šest godina stajanja u ladici, u septembru prošle godine upućen na konsultacije. Tadašnji zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, govoreći o zakonu, ocijenio je da kvalitet trpi zbog političkog kompromisa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.