Region okovan snijegom: Saobraćajne nesreće, domaćinstva bez struje, poplave i odroni

Objavljeno: 13.11.17 u 18:38

Prvi jači snijeg koji je u ponedjeljak zahvatio veći dio Slovenije stvarao je poteškoće u saobraćaju, posebno na autocesti iz Ljubljane prema Kopru koja je zbog proklizavanja teretnih vozila i privatnih automobila bez zimske opreme bila zatvorena u oba smjera sve do popodnevnih sati.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Zbog jake bure i snijega već u ranim jutarnjim satima došlo je do kvara na električnoj mreži na području slovenske obale, gdje je bez struje ostalo nekoliko hiljada potrošača.

Incidenti vezani na vremenske nepogode, jak vjetar i snijeg, bili su i na području Nove Gorice, Celja i Maribora, a zbog prelijevanja manjih potoka i oborinskih voda došlo je i do poplava u nekim mjestima na zapadu države, te odrona zemlje.

Meteorolozi najavljuju da se snijeg koji je zahvatio nizinske predjele zbog topline tla neće dugo zadržati, možda samo dan-dva, a ostat će iznad 500 metara nadmorske visine.

Za noć s ponedjeljka na utorak najavljuje se prestanak oborina i smirivanje vremena osim na zapadu zemlje, gdje će se zadržati povremeno jaka bura.