navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uputili pismo

Regionalna Akademija za razvoj demokratije traži od RTS-a da emituje "Quo Vadis, Aida?"

Regionalna Akademija za razvoj demokratije obratila se generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću i glavnom uredniku kulturno-umjetničkog programa Vladimiru Kecmanoviću sa zahtjevom da na nacionalnim frekvencijama emituju film "Quo Vadis, Aida?".

Objavljeno: 12.12.2021. u 12:07
get url
text

- Film "Quo Vadis, Aida?" je u Berlinu dobio nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini najprestižnijeg filmskog festivala u Evropi. Osim Jasmile Žbanić, koja je dobila nagradu za najbolju rediteljicu u Evropi, za najbolju evropsku glumicu proglašena je novosadska glumica i profesorica glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Jasna Đuričić, koja u ovom filmu igra glavnu ulogu - piše u saopćenju.

VEZANI TEKST - Jasna Đuričić najbolja glumica: Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama!

Kako je navedeno, u pismu čelnicima RTS-a je istaknuto da je vrijeme "da javni servis uzme u obzir na svjetskom nivou prepoznatu umjetničku vrijednost ovog filmskog remek djela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kom igra veliki broj glumaca iz Srbije, i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju".

- Naglašeno je da je nepotrebno napominjati koliko bi takav gest doprinio izgradnji mira, pomirenju i suočavanju sa prošlošću, posebno imajući u vidu narastuću glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca u našem društvu, Radio-televizija Srbije bi ovim gestom pokazala koliko je važna edukativna komponenta u promovisanju vrijednosti koje će se suprotstavljati govoru mržnje i ratnoj retorici dvije decenije nakon završetka posljednjeg oružanog sukoba na ovim prostorima.

U nadi da će građani Srbije imati mogućnost da pogledaju film i sami ocijene njegovu važnost, zahvaljujemo se medijskim kućama koje će nas podržati u ovom apelu - stoji u saopćenju.