open-navfaktor-logo
search
Investicije
Regionalno vodeća kompanija pametnih rješenja iz BiH uspostavlja američku kompaniju
BS Telecom Solutions i umirovljeni američki general potpukovnik Michael D. Barbero zajedničkim ulaganjem u SAD osnovali novu kompaniju BS Smart Solutions
20.11.2019. u 10:07
get url
text

U cilju ekspanzije svog međunarodnog poslovanja bosanskohercegovačka kompanija BS Telecom Solutions Sarajevo osnovala je kompaniju u Sjedinjenim Američkim Državama. Radi se o zajedničkoj investiciji u saradnji sa umirovljenim generalom američke vojske Michael D. Barberom. Na ovaj način BS Telecom Solutions pored svojih kompanija u Bosni i Hercegovini, Češkoj Republici, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj dodaje i kompaniju u SAD.  Pored ulaska u vlasništvo, general Barbero obavljat će i poziciju višeg savjetnika direktora sarajevske firme Mirze Varatanovića.

BS Telecom Solutions vodeća je IT kompanija u Bosni i Hercegovini i regionalni lider na polju ITS softvera, IoT i smart city rješenja. Očekuje se kako će ove godine tri puta povećati prihode u odnosu na prošlu godinu, sa rastom izvoza pet puta u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija trenutno upošljava više od 100 uposlenika sa stalnim trendom rasta broja radnika. BS Telecom Solutions član je američke privredne komore AMCham u Bosni i Hercegovini. 

General Barbero naglašava da je impresioniran potencijalom ovog zajedničkog ulaganja i sigurnim unaprjeđenjem dosadašnjih rezultata matične kompanije. „Uvjeren sam da će BS Smart Solutions biti veliki uspjeh jer se radi o poboljšanju kvalitete proizvoda, usluga i dosadašnjih rezultata,  kojim ćemo ispuniti naše ambiciozne ciljeve za daljnje međunarodno širenje poslovanja. Fokus nam je nastaviti uspješno raditi na trenutnim tržištima i razvijati nova tržišta širom Europske unije, Bliskog Istoka i, naravno, u SAD-u. Snažno vjerujemo u potencijal za veliki rast kroz našu novu američku kompaniju BS Smart Solutions.", kazao je Barbero.

General-potpukovnik Michael D. Barbero diplomirao je na Vojnoj akademiji Sjedinjenih Američkih Država u West Pointu 1976. godine, gradio je karijeru kao lider u pješadiji američke vojske. Služio je na brojnim rukovodećim zadacima i komandovao snagama na svim nivoima od poručnika do general-potpukovnika. Dok je bio general u američkoj vojsci, proveo je 46 mjeseci u Iraku tokom tri odvojene borbene misije. Trenutno je angažiran kao viši savjetnik u nekoliko međunarodnih kompanija i vlada, te se bavi poslovima međunarodnog savjetovanja, poslovnim razvojem i infrastrukturnim projektima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.