Reis IZ Srbije Sead ef. Nasufović: U Turskoj se islam uči, proučava i tumači na najispravniji način

Objavljeno: 18.03.17 u 19:08

Reisu-l-ulema Islamska zajednice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović je izjavio da muslimani koji žive u Srbiji žele što bolju saradnju između Turske i Srbije.

Sead ef. Nasufović, reisu-l-ulema IZ Srbije  FOTO: ARHIV
Sead ef. Nasufović, reisu-l-ulema IZ Srbije FOTO: ARHIV

-Želimo da Srbija i Turska imaju što veću i bolju saradnju na svim nivoima. To je naša želja iz razloga što u tome kao Islamska zajednica Srbije (IZS) vidimo korist za obje države, a naročito za muslimane Srbije koji sa Turskom imaju neraskidive duhovne veze - rekao je Nasufović za Anadoliju.

Poručio je da su vjernici IZS duhovno vezani za Tursku, odnosno "Diyanet", Upravu za vjerske poslove Republike Turske.

-Duhovno smo direktno vezani za Tursku, odnosno "Diyanet" Islamsku zajednicu Turske. Uvjeren sam da svi evropski muslimani, kojima i mi pripadamo, imaju ovakav stav. Razlog tome je vrlo jasan i stabilan, a to je da se u Turskoj uči, proučava i tumači naša vjera islam na najispravniji način koji se vijekovima pokazao kao najbolji model za sve pripadnike islama evropskog identiteta - rekao je reis Nasufović.

On je za referendum u Turskoj, koji je zakazan za 16. april 2017. godine, rekao da ima za cilj da Tursku učini boljom i jačom državom.

-U tom cilju i naše dove-molitve jesu da bude uspješan i u korist svih građana. Također, u Srbiji uskoro očekujemo predsjedničke izbore i naša želja je da budući predsjednik Srbije bude onaj kandidat koji će biti od najveće koristi svojoj državi i svim njenim građanima – naglasio je.

U povodu 18. marta i obilježavanja pobjede Osmanlija na Čanakkaleu tokom Prvog svjetskog rata, čija je godišnjica danas obilježena u Turskoj i šire, Nasufović je podsjetio na "đurumlije", dobrovoljce Rumelije, uglavnom Bošnjake i Alabance, kao 2svijetli primjer odanosti i ljubavi prema domu, domovini i dinu, vjeri".

-Uvjeren sam da mlade generacije Bošnjaka nikada više neće biti iskušane da kreću putem na kojem se život daje radi očuvanja elementarnih ljudskih prava. Nadam se i vjerujem da će u duhu 21. stoljeća naša putovanja biti radi nauke, zbližavanja, moralnog usavršavanja i upoznavanja drugog i drugačijeg na tragu Božije volje da živimo jedni sa drugim, a ne jedni pored drugih - zaključio je Nasufović.

Islamska zajednica Srbije 18. mart obilježava kao "Dan džamija", kao sjećanje na paljenje Bajrakli i Hadrovića džamije, u Beogradu i Nišu 2004. godine.

Džamija u Nišu je obnovljena iz državne kase Srbije, dok su Bajrakli džamiju djelimično obnovili vjernici. Uz brojna obećanja države Srbije, ali i drugih, Bajrakli džamija i dalje čeka restauraciju.

Iz Islamske zajednice Srbije (IZS), 13 godina nakon paljenja džamija u dva najveća srbijanska grada, se poručuje kako je "želja da džamija zauzme svoje pravo mjesto u svijesti muslimana, odnosno da ponovo bude kao što je bila i ranije - mjera, vaga i pokazatelj pravih ljudskih vrijednosti".