open-navfaktor-logo
search
Udruženje ilmijje
Reisu-l-ulema Kavazović pokrovitelj Poeme o bosanskom bijelom šehidu
Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta, u septembru obilježava 110. godišnjicu postojanja i djelovanja.
05.09.2022. u 09:53
get url
text

U okviru obilježavanja godišnjice Udruženja, krajem ovog mjeseca, na svečanoj akademiji planirano je i premijerno izvođenje "Poeme o bosanskom bijelom šehidu", autora Džemaludina Latića.

Pokrovitelj "Poeme o bosanskom bijelom šehidu" bit će reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Reisu-l-ulemu su tim povodom posjetili predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Nesib ef. Hadžić i sekretar GO Udruženja ilmijje Edin ef. Spahić. S njima je sastanku prisustvovao i Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra IZ u BiH, u funkciji stručnog saradnika na pripremi premijere "Poeme o bosanskom bijelom šehidu".

Gosti su reisu-l-ulemu informisali o Poemi, sa njenom svrhom i ciljevima te planovima za premijeru, a tom prilikom posjetili su i Spomen-obilježje imamima šehidima u haremu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, gdje su proučili Fatihu imamima šehidima.

Reisul-ulema je iskazao radost zbog ovog projekta koji će biti okosnica obilježavanja 110. godišnjice Udruženja ilmijje, posebno naglasivši dug prema onima koji su dali svoje živote za svoj narod, Zajednicu i Domovinu.

"Poema o bosanskom bijelom šehidu" je nastala kao rezultat promišljanja i želje da se napiše jedna kasida o imamima koji su stekli šehadet u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da su sudbine imama i muallima u ratu bile različite i stravične, rodila se ideja da umjesto kaside bude napisana poema.

U okviru obilježavanja 110. godišnjice Udruženja ilmijje također će biti proučena hatma-dova pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, pred Spomen-obilježjem imamima šehidima ispred Gazi Husrev-begove medrese.

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovano je 28. septembra 1912. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.