Reisu-l-ulema organizirao iftar za ambasadore

Objavljeno: 09.06.17 u 13:16

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sinoć je u sarajevskoj Vijećnici organizirao iftar za šefove diplomatskih predstavništava u BiH.

Tom prilikom im se i obratio prigodnim riječima:

- Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu ugostiti na iftaru, najradosnijem trenutku u ramazanskom danu postača, u ovoj prelijepoj građevini, koja nas na toliko načina podsjeća na bogatu, ali i burnu prošlost naše zemlje.

Zahvaljujem vam se svakome ponaosob što ste odlučili da nam se pridružite i provedete s nama vrijeme iftara. Ukazali ste nam čast.

Nama u Bosni je tradicija da sve svoje radosti dijelimo s drugima.

Bosanski muslimani su ponosni na svoju vjeru islam. Sretni su što svoj životni prostor dijele s drugima kako bi se međusobno upoznavali i sarađivali. Ponosni su i na svoje evropsko porijeklo i potpuno su opredijeljeni za euroatlantski put naše domovine čuvajući svoju tradiciju.

Muslimani ovih prostora sebe doživljavaju kao most između Istoka i Zapada i Islamska zajednica u BiH u svome djelovanju nastupa sa tih pozicija. Tako mi na ovim prostorima stoljećima baštinimo tradicionalni islam, kojeg su oduvijek krasile otvorenost i tolerantnost. U tom duhu odgajamo buduće generacije s nadom da  će se osjećati podjednako komotno u svom evropskom i islamskom identitetu. Na nama je da tim budućim generacijama osiguramo okruženje u kojem će se oni osjećati sigurnim i prihvaćenim. To je i najbolji način da spriječimo bilo kakav oblik radikalizacije u ovim turbulentnim vremenima u kojima smo suočeni s brojnim izazovima. Svi ti izazovi su naši zajednički problemi i mi ih zajednički trebamo i rješavati.

U nadi da ćemo se i u budućnosti susretati sretnim povodima, želim vam sreću i uspjeh u vašoj misiji, završio je svoje obraćanje reisu-l-ulema Kavazović.