open-navfaktor-logo
search
Razgovori
Reisu-l-ulema sa zvaničnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu
Reisu-l-ulema se također sastao sa baronesom bosanskih korijena Arminkom Helić
12.09.2019. u 11:55
get url
text

Tokom službene posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je nakon što je uzeo učešće u komemoraciji Lordu Jeremyu Ashdownu održao više sastanaka sa državnim zvaničnicima, predstavnicima vjerskih i nevladinih organizacija.

Tako se reisu-l-ulema u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva sastao sa Lordom Tariqom Ahmadom ministrom za Commonwealth, UN i Južnu Aziju u Vladi Velike Britanije te specijalnim predstavnikom za ljudska prava i slobodu medija.

Na sastanku se razgovaralo o više tema među kojima je i iskustvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u radu sa žrtvama seksualnih zločina u konfliktima i načinima na koje se to iskustvo može koristiti u drugim dijelovima svijeta. Na sastanku sa ministrom za vjeru i zajednice lordom Viscount Youngerom reisu-l-ulema Kavazović je razgovarao o međureligijskom dijalogu i potrebi očuvanja istine o genocidu u Srebrenici, te kao i na drugim sastancima o brojnim drugim aktuelnim temama od zajedničkog interesa.

Reisu-l-ulema se također sastao sa baronesom bosanskih korijena Arminkom Helić s kojom je razgovarao o mogućnostima koje Ujedinjeno Kraljevstvo nudi mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine koji žele nastaviti studije na nekom od britanskih univerziteta te saradnji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i vjerskih zajednica i crkava u Britaniji, te trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Osim toga reisu-l-ulema je sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem bio gost večere u organizaciji nevladine organizacije "Remembering Srebrenica" u Londonu. Na večeri su, osim organizatora koje je predvodio predsjednik organizacije dr. Waqar Azmi, prisustvovali ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field, ambasador BiH u Velikoj Britaniji Vanja Filipović, brojni predstavnici bh. udruženja u Velikoj Britaniji, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, te drugi brojni gosti i zvanice.

Reisu-l-ulema se također sastao i sa predstavnicima Islamske zajednice u Londonu s kojima je razgovarao o njihovim planovima za budućnost te njihovim vezama sa maticom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.