open-navfaktor-logo
search
Ukinut pritvor
Reketirali biznismena i kidnapovali njega i njegovu majku: Petero osumnjičenih iz grupe Sade Đuguma izlazi na slobodu
Općinski sud u Mostaru ukinuo je pritvor za pet osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji "Impact" u novembru ove godine, dok je za troje pritvor produžen za još dva mjeseca. 
23.12.2020. u 12:55
get url
text

Kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, pritvor je produžen Sadi Đugumu, Adnanu Šljiviću i Miranu Voljevici. 

Osumnjičeni Rijad Dumpor, Alen Fale, Vedran Drljević, Edhem Memić i Đenan Demirović bit će pušteni na slobodu, jer su prestali razlozi zbog kojih im je određen pritvor. 

- Tužilaštvo će uložiti žalbu na ovakvu odluku Suda u zakonskom roku - istakli su iz te pravosudne institucije. 

VEZANI TEKST - Grupi Sade Đuguma određen pritvor, neke će zbog sigurnosnog rizika prebaciti u sarajevski zatvor

Podsjetimo, ovoj grupi koju su pripadnici FUP-a uhapsili u akciji "Impact" na teret se stavljaju krivična djela organizovani kriminal, iznuda, prevara i otmica.

Sumnjiče se da su u martu ove godine udružili u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, te su od jednog poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećoj osobi, od koje su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo marke "audi A6" i novčani iznos od 3.400 KM.

Nakon toga su se usmjerili na spomenutog poduzetnika, te od njega na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo "BMW" čija je vrijednost cca 30.000 KM, i novac u iznosu od 2.000 KM.

Ovog muškarca su u jednom momentu i kidnapovali, kao i njegovu majku, koje su strpali u vozilo i malo ih "provozali" po gradu.

Članovi ove grupe dovode se u vezu i sa nekim pucnjavama i eksplozijama u gradu na Neretvi, a za neke od njih, nezvanično, zainteresirane su i policijske agencije pojedinih evropskih zemalja.

Istraga koju je pod nadzorom Tužilaštva HNK provodio FUP trajala je više mjeseci, a korištene i su i određene posebne istražne radnje.

Prilikom upada policajaca FUP-a, koji su pretresli devet lokacija pronađena je droga, oružje, te veća količina novca za koju se sumnja da potječe iz krivičnih djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.